12-02-2016 07:58 | Door: Fitria Jelyta

Deense architecten hebben een woonconcept ontwikkeld met zeecontainers die modulair, flexibel en verplaatsbaar zijn. Hiermee willen de ontwikkelaars woningtekorten als gevolg van verstedelijking voorkomen.

De CPH Shelter-woningen van de Deense architect Søren Nielsen geeft antwoord op de toenemende vraag naar woningen in snelgroeiende steden als Kopenhagen. Door oude zeecontainers te hergebruiken als woningen, zegt de architect een snelle en betaalbare woonoplossing te bieden.

De modulaire woning beschikt over een waterbergingsinstallatie en wekt zelf energie op. Dit maakt het mogelijk om de huizen overal in de wereld zonder aansluiting op het water- en elektriciteitsnet te plaatsen. Dankzij energiebesparende installaties, zoals natuurlijke ventilatiesystemen, verbruikt het huis weinig energie.

Daarnaast zijn de zeecontainerwoningen binnen een dag te demonteren en te transformeren tot woonruimtes voor meerdere bewoners. Zo zijn de zeecontainers van CPH Shelters al ingezet als studentenwoningen in Kopenhagen.

Lokaal hout

De zeecontainerwoningen beschikken over een interieur dat gemaakt is uit lokaal hout. Door de poreuze structuur biedt het hout weerstand tegen vochtvorming en laat het weinig warmtestralingen door, waardoor bewoners een prettiger binnenklimaat ervaren, zo stellen de architecten.

Daarnaast hebben de ontwikkelaars geen verf gebruikt in de inrichting van de woning. Mede hierdoor stoot het zeecontainerhuis 80 procent minder CO2 uit ten opzichte van traditionele gebouwen.

Off-grid wonen

Ook in Nederland is het woonconcept met zeecontainers niet onbekend. De Nederlandse start-up Sustainer Homes heeft een duurzame zeecontainerwoning ontwikkeld die dankzij duurzame energie en een eigen regenwaterberging overal in de wereld te plaatsen is. 

Bron: Arch Daily, Inhabitat, CPH Shelter | Foto: CPH Shelter (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)