15-02-2016 09:51 | Door: Fitria Jelyta

Canadese architecten claimen de eerste houten hoogbouw in de Verenigde Staten te ontwikkelen. Door gebruik te maken van prefab-houtelementen is het gebouw binnen twee maanden op te leveren.

Het Timber, Technology and Transit (T3)-gebouw, naar een ontwerp van architectenbureau Michael Green Architecture, verrijst in de Amerikaanse plaats Minneapolis. Bij de bouw van T3 maakt de architect voornamelijk gebruik van houten prefab-panelen die door middel van spijkers aan elkaar worden vastgemaakt.

Voor de houten prefab-onderdelen van het gebouw werkt het architectenbureau samen met Canadees bedrijf StructureCraft.

De architect Michael Green streeft naar het zoveel mogelijk realiseren van houten constructies. Door gebruik te maken van hout uit bomen die door ongedierte en ziekteverwekkers zijn aangetast, zegt de architect bij te dragen aan de verduurzaming van gebouwen. Door deze bomen te gebruiken in plaats van deze te laten ontbinden, voorkomt de architect naar eigen zeggen ook dat het hout CO2-uitstoot. 

MGA Minneapolis

Klimaatneutraal Parijs

Behalve voor het T3-gebouw in Minneapolis, is de Canadese architect ook verantwoordelijk voor het ontwerp van een houten wolkenkrabber in Parijs. Hiervoor heeft hij de internationale architectuurcompetitie Réinventer Paris gewonnen, waarbij het stadsbestuur van de Franse metropool duurzame gebouwontwerpen van architecten over de hele wereld selecteert voor 23 verschillende locaties in Parijs.

Met 35 verdiepingen wordt de zogenoemde Baobab-toren volgens Green het hoogste houten gebouw ter wereld. Daarnaast moet de houten constructie jaarlijks 3.700 ton CO2-uitstoot in het stedelijke gebied absorberen.

Bouwen met hout

In de Verenigde Staten staan er naast het T3-gebouw van Michael Green ook andere houten gebouwen op de planning. Zo krijgt het Pearl District of Portland een houten gebouw met twaalf verdiepingen, naar een ontwerp van Lever Architecture. Ook in New York wordt gewerkt aan houten hoogbouw.

Voor deze ontwerpen hebben de verantwoordelijke architecten een geldbedrag van $ 3 mln gewonnen van de U.S. Tall Building competition. De Amerikaanse overheid organiseerde deze competitie om het gebruik van hout in de bouw- en ontwerpsector te stimuleren. 

MGA Paris

Bron: MGA, Inhabitat | Foto: MGA (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)