15-02-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

In een ingezonden brief pleiten MVO-managers van verschillende grote bouwconcerns voor minder duurzaamheidscertificaten en meer duurzaamheid in de uitvoering van projecten.

Dat schrijft Cobouw. In de brief wijzen elf grote partijen uit de (water)bouwsector en technische dienstverlening, waaronder Strukton, Cofely, Croon Elektrotechniek, Mourik, Spie, Van Oord, TBI, VolkerWessels, Heijmans en Bam, dat het aantal duurzaamheidscertificaten in de afgelopen jaren explosief is gegroeid.

De ondertekenaars van de brief stellen voor om het aantal duurzaamheidscertificaten en prestatieladders, zoals de CO2-prestatieladder die ProRail in 2009 introduceerde, te beperken. Zo willen de bouwpartijen kijken naar één gezamenlijke duurzaamheidsstandaard voor de hele keten inclusief opdrachtgever en opdrachtnemer.

Zekerheid

Verder stellen de ondertekenaars voor om naar de daadwerkelijke impact van duurzaamheid in projecten te vragen in plaats van naar certificaten die dit moeten uitwijzen. “Opdrachtgevers willen zeker zijn dat een aannemer aan duurzaamheid doet en vragen een certificaat”, zegt Harry Hofman, MVO-manager bij Strukton, tegen Cobouw.

“Echte duurzame oplossingen in het project komen nauwelijks of niet ter sprake. Projecten worden vooral gestuurd op aspecten als tijd, geld en kwaliteit”, zegt hij. Ook moet een gerichte dialoog in het project tussen opdrachtgever en opdrachtnemer volgens de managers bijdragen aan duurzaamheid in de praktijk.

Beter samenwerken

Volgens de bouwconcerns zijn de bestaande duurzaamheidcertificaten vooral gericht op duurzame bedrijfsvoering en niet op de realisatie van duurzaamheid in projecten. Daarnaast zien de bedrijven deze certificaten als extra papierwerk. In de ingezonden brief melden de bedrijven dat het tot op heden bereikte resultaat van certificeringen en prestatieladders echter niet ter discussie staat.

“Het is niet zo dat het probleem alleen bij de certificaten ligt”, zegt Douwe van den Wall Bake, manager duurzame ontwikkelingen bij TBI, tegen Cobouw. “Wat ook meespeelt, is dat in veel organisaties twee lijnen niet goed op elkaar aansluiten: de duurzaamheidsmanagers die verantwoordelijk zijn voor de certificaten en hun collega’s in de uitvoering, die meer prioriteiten in projecten hebben dan alleen duurzaamheid.”

Van den Wall Bake ziet daarom kansen om naast het beperken van het aantal bestaande duurzaamheidscertificaten, ook de twee lijnen in de organisaties beter bij elkaar te brengen. 

Bron: Cobouw | Foto: Christian Michel, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)