16-02-2016 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Forbo Flooring maakt gebruik van gerecycled materiaal als oude visnetten voor het maken van duurzame entreematten die gebouwen schoonhouden. Dit moet leiden tot een milieuvriendelijke omgeving.

In de wekelijkse editie van DuurzaamBV Radio spreekt presentator John van Schagen met Willem Burmanje, MVO-manager bij Forbo Flooring. De MVO-manager spreekt over goede ‘inloopzones’ die gebouwen schoonhouden door gebruik van entreematten.

“Een goede inloopzone is een waarborg voor een schoon gebouw en een zeer milieuvriendelijke omgeving, waarin minder hoeft te worden schoongemaakt en waarin minder kosten worden gemaakt”, zegt Burmanje.

Van oude visnetten tot nieuwe entreemat

De producent van vloerbedekking is bewust over het feit dat ze deel uitmaken van de bebouwde omgeving. Elk gebouw bestaat uit vloeren die veel onderhoud vergen en in veel gevallen vervangen moeten worden. Volgens de MVO-manager leidt het vernieuwen van vloerbedekking tot veel afval.

“Vanuit onze filosofie willen wij een zo duurzaam mogelijk product maken”, zegt Burmanje. “Dat doen we met onze linoleum, maar ook met onze textiel, zoals in tapijttegels, gevlochten vloerbedekking en entreevloeren. Daarin zoeken we steeds naar de milieuvriendelijke alternatieven.”

Zo is de vloerbedekkingsproducent erin geslaagd om nieuwe schoonloopmatten te maken van kapotte visnetten. Hiervoor maakt Forbo Flooring gebruik van Econyl. Dat zijn gerecyclede textielgarens die de Italiaanse fabrikant Aquafil maakt uit gerecyclede PET-flessen en kapotte visnetten uit de hele wereld.

Grote visserijen zoals in Urk verzamelen de oude en kapotte visnetten die ze vervolgens naar de fabriek van Aquafil sturen. Daar verwerkt de fabrikant de netten tot nieuwe vezels, die Forbo gebruikt bij de productie van nieuwe schoonloopmatten.

Bamboe als duurzaam alternatief

Naast de schoonloopmatten uit gerecyclede visnetten, maakt Forbo entreevloeren. Deze vloeren bestaan uit aluminiumstrips met daartussen rubber of borstel, waarmee gebouwgebruikers de onderkant van hun schoenen kunnen vegen om het gebouw schoon te betreden. De MVO-manager vraagt zich echter af hoe duurzaam deze producten zijn.

Burmanje: “We gebruiken weliswaar gerecycled aluminium voor het maken van deze entreevloeren, maar ook daarvoor hebben wij een milieuvriendelijker alternatief gevonden, namelijk bamboe.”

De entreemat van bamboe heeft volgens de vloerenfabrikant dezelfde kwaliteiten als hardhout, maar met een duurzamer profiel. Zo heeft Forbo bij de groeiperiode van bamboe meer CO2 omgezet in zuurstof dan er werd uitgestoten bij de productie van de entreematten. Hierdoor heeft de bamboemat volgens Forbo een negatieve CO2-impact. 

Afbeelding: Forbo Flooring (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)