18-02-2016 13:30 | Door: Fitria Jelyta

Schotland wil in 2017 de ruim een derde deel van zijn straten uitsluitend met LED-lampen verlichten. Hiervoor stellen lokale gemeentes £ 56 mln (€ 71 mln) beschikbaar.

Dat schrijft Edie. In totaal installeert Schotland 250.000 LED-straatverlichting die jaarlijks meer dan 65.000 ton CO2-uitstoot moet terugdringen. De Schotse regering en het bedrijf Zero Waste Scotland investeerden in de afgelopen drie jaar al £ 82 mln (€ 105 mln) in het energiezuinig verlichten van de Schotse gemeentes door gebruik van LED's.

Behalve voor de investering van £ 56 mln (€ 71 mln), werken de gemeentes ook samen aan de zogeheten Street Lighting Toolkit om inzicht te krijgen in de voordelen en besparingen die de LED-straatlampen mogelijk maken.

CO2-reductie van 50 procent

Het Schotse South Lanarkshire heeft al eerder 19.000 LED-straatlampen geplaatst. De gemeente van South Lanarkshire zegt ook de overige 58.000 straatlampen te vervangen door LED's.

“Het gebruik van meer efficiënte LED-lichtbronnen moet bijdragen aan een halvering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot”, zegt Gordon Mackay, gemeenteraadslid van South Lanarkshire.

Huizen en Giessenlanden

In Nederland werken de gemeentes Huizen en Giessenlanden al aan de installatie van LED-straatverlichting. Zo plaatst de gemeente Huizen 8.642 LED-lampen om een energiebesparing van 50 procent te realiseren. Volgens de gemeente gaat de LED-verlichting drie keer langer mee dan de traditionele straaverlichting. Daardoor nemen ook de vervangingskosten af. 

In Giessenlanden vervangt de gemeente alle traditionele straatverlichting door LED-armaturen. Hiermee wil de gemeente de openbare verlichting milieuvriendelijker en energiezuiniger maken. Naar verwachting vervangt Giessenlanden voor het einde van 2016 ruim 3.700 armaturen door LED's. 

Bron: Edie | Foto: Alex Liivet, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)