17-02-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Eneco heeft samen met Havenbedrijf Amsterdam LED-lantaarns langs een fietspad geplaatst. De lantaarns werken op zonne- en windenergie die ter plekke worden opgewekt. 

In totaal hebben de bedrijven 42 LED-straatlantaarns geplaatst die gebruikmaken van duurzame energie. Het zelfvoorzienende systeem, ontwikkeld door Havenbedrijf Amsterdam en de Eneco-dochterondernemingen Luminext en CityTec, verlicht het fietspad in het Atlaspark van het Amsterdamse havengebied.

De energie voor het verlichten van de lantaarns wordt opgewekt door een mini-turbine en drijvende zonnepanelen nabij het fietspad. Hierdoor hebben de straatlantaarns geen stroom nodig van het reguliere elektriciteitsnet.

Het pilotproject met het Amsterdamse fietspad is een voorbeeld van de strategische samenwerking tussen Havenbedrijf Amsterdam en Eneco. In deze samenwerking kijken de bedrijven naar mogelijkheden om de energievoorziening van de haven duurzaam te maken.

Grondstoffen en kosten besparen

De zelfvoorzienende LED-lantaarns hebben door de lokale energie-opwekking geen leidingen en kabels nodig die de lantaarns vanaf het hoofdstroomnet van elektriciteit voorzien. Hiermee zegt Eneco op grondstoffen en investeringskosten te besparen.

Het systeem is verder voorzien van een eigen gelijksspanningsnet dat de lampen van de benodigde energie voorziet. Volgens Eneco hoeft de gelijkstroom niet te worden omgezet naar wisselstroom en andersom, waardoor er geen energieverlies optreedt.

Lichtniveau bepalen

Vanaf het voorjaar kunnen fietsers langs het fietspad het gewenste lichtniveau van de LED-verlichting bepalen via een smartphone-app. Hiermee zegt Eneco het gevoel van veiligheid te verhogen en onnodig energieverbruik te voorkomen.

“In dit project hebben we meerdere innovatieve technieken samengebracht die ervoor zorgen dat dit fietspad niet alleen zelfvoorzienend is, maar dat je er als fietser ook controle over krijgt”, zegt Bram Poeth, directeur van Eneco Zakelijk. “Dit project biedt ons ook de gelegenheid om te onderzoeken hoe we dit systeem in de toekomst op grotere schaal kunnen toepassen.”

Bron: Eneco | Foto: Eneco (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)