20-02-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Rotterdam heeft een 20 meter lange brug aangelegd die volledig uit composiet bestaat. Met dit lichte materiaal zegt Rotterdam sneller duurzame bruggen te kunnen realiseren.

De brug aan de Excercitiestraat bestaat uit de vezelversterkte kunststof composiet. Door het lage gewicht van de kunststof is de brug volgens de gemeente Rotterdam gemakkelijker te plaatsen dan een conventionele brug van hout of staal. Dit maakt het mogelijk om de bouwoverlast voor omwonenden te beperken.

Daarnaast heeft de brug een langere levensduur dan de traditionele bruggen, wat besparingen in onderhoudskosten moet opleveren, stelt de gemeente.

Oude bruggen vervangen

De gemeente Rotterdam moet naar eigen zeggen honderden oude bruggen in de stad vervangen. Daarbij maakt het Ingenieursbureau van de gemeente steeds meer gebruik van slimme materialen, zoals composiet.

Voor de bouw van de nieuwe brug werkte de gemeente nauw samen met de Rotterdamse bedrijven FiberCore Europe en Jules Dock Composites.

“De Excercitie-brug slaat een mijlpaal voor ontwerpen en bouwen met composiet”, zegt Harald de Graaf, algemeen directeur FiberCore Europe. “Naast beton en staal wordt composiet het derde constructiemateriaal - met ongekende mogelijkheden.”

Nederlands grootste composietbrug

Eerder heeft advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV naar eigen zeggen de grootste composietbrug in Nederland geopend. Door gebruik te maken van de vezelversterkte kunststof is de Nelson Mandelabrug in Alkmaar duurzaam en onderhoudsvrij. Daarnaast is er door het lichte materiaal minder energie nodig om de beweegbare brug te openen, stelt Royal HaskoningDHV. 

Bron: Rotterdam | Foto: Alias 0591, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)