23-02-2016 07:14 | Door: Fitria Jelyta

De Belgische architect Vincent Callebaut ontwikkelt in India zes woontorens van hout. Deze torens moeten met duurzame landbouwtechnieken en energiezuinige maatregelen een klimaatbestendig en zelfvoorzienend stadsdeel creëren.

De zogeheten Hyperions-constructie die in New Delhi verrijst, bestaat uit zes houten torens. Hierin worden woonconcepten, landbouwtechnieken en beplanting gecombineerd. Zo moeten de torens de CO2 in de Indiase stad absorberen. Het hout dat wordt gebruikt om de torens te bouwen komt uit de bossen van New Delhi.

Het architectenbureau Vincent Callebaut Architectures ontwikkelt de houten constructie op basis van een concept van de Indiase agro-ecoloog Amlankusam. Volgens hem moet Hyperions een verticale stad worden die zelfvoorzienend is op het gebied van energie en voedsel, door landbouwtechnieken als verticale landbouw en aquaponische teelt te combineren met biodiversiteit en duurzame energieopwekking.

Gesloten kringloop

Om aan de energievraag te voldoen, maken de houten torens gebruik van zonnecellen die in de gebouwgevels zijn verwerkt. Daarnaast beschikken de Hyperions-torens over onder meer kantoorruimtes en openbare plekken waar bewoners bijeen kunnen komen en verschillende faciliteiten kunnen delen.

Ook kunnen bewoners op de balkons van hun eigen woningen groenten telen, zoals wortels, spinazie, tomaten en koriander.

De architect verbindt de woontorens via loopbruggen. Deze verbindingen zijn voorzien van een systeem dat regen- en grijswater opslaat en vervolgens filtert. Het gefilterde water dient als schoon water voor de planten. Hiermee zegt de ontwikkelaar een gesloten waterkringloop voor de houten hoogbouw mogelijk te maken. Dit levert volgens hem een waterbesparing van 90 procent op.

Bron: Vincent Callebaut Architectures, Designboom | Foto: Nishanth Jois, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)