24-02-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Een tool van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) geeft inzicht in de vraag naar gas en energie van alle gebouwen in de Amerikaanse stad Boston. Dit moet grootschalige energiebesparingen mogelijk maken.

Voor bijna 100.000 gebouwen toont het model aan wat de dagelijkse en jaarlijkse behoeften zijn in energie- en gasvoorzieningen. Volgens de wetenschappers van de MIT is er nooit eerder een stad ter grootte van Boston tot op dit detailniveau gemodelleerd.  

Hiermee zeggen de ontwikkelaars een oplossing te hebben voor overheden en bedrijven om een duurzaam energiebeleid te hanteren en klimaatdoelstellingen te behalen. Daarnaast identificeert het model kansen voor bedrijven en instellingen om energie en kosten te besparen en een CO2-reductie te realiseren.

Voor de ontwikkeling van het stadsmodel hebben de wetenschappers data van 92.000 gebouwen in Boston in twaalf verschillende categorieën gesorteerd, zoals woon- of kantoorgebouw. De data bestaan uit onder meer gebruikte verwarming- en koelingssystemen, elektriciteitsverbruik, thermostaatsinstelling, gebouwbezetting, en de wand- en dakstructuur van het gebouw.

Kansen beter benutten

De wetenschappers zeggen met het nieuwe systeem grotere energiebesparingen mogelijk te maken voor meerdere gebouwen tegelijkertijd. Hierbij kijken de ontwikkelaars naar mogelijkheden om naast zonnepanelen op daken, systemen in gebouwen te installeren die zowel elektriciteit als warmte opwekken. Daarnaast zeggen de wetenschappers kansen te zien om warmtepompen en accu’s in de gebouwen aan te leggen.  

“Micro-grids, lokale energieopwekking en energieopslag zijn kansen om onze energievoorziening drastisch te veranderen”, zegt Austin Blackmon, Chief of Energy, Environment en Open Space in Boston. “Maar we moeten het huidige systeem beter begrijpen en een manier vinden om kansen te benutten voor duurzame energie”.

Overal ter wereld toepasbaar

De onderzoekers vullen het model verder aan om de behoeften van gas en energie in gebouwen te vergelijken met het actuele gas- en energieverbruik. Uiteindelijk moet het MIT-model toepasbaar zijn voor elke stad in de wereld, om een slim en zuinig energieverbruik in gebouwen mogelijk te maken. 

Bron: Massachusets Institute of Technology | Foto: Hoofdafbeelding: Rene Schwietzke, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Massachusets Institute of Technology (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)