24-02-2016 18:01 | Door: Fitria Jelyta

Bij de bouw van een nieuwe woonwijk in Oss wordt 100 procent gerecycled beton gebruikt dat bij de sloop van een voormalig ziekenhuis op dezelfde locatie vrijkwam.

Dat meldt de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN). In Oss verrijst de nieuwe woonwijk Park Zwanenberg op de locatie van Ziekenhuis Bernhoven. Het ziekenhuisgebouw wordt gesloopt en het beton van de kelders van het ziekenhuis wordt gereycled.

Van dit beton bouwt Muller Bouw twintig nieuwe huizen voor de nieuwe woonwijk. Het beton wordt geleverd door BouwOort Betoncentrale uit Oss. Volgens de betoncentrale komt het toepassen van beton waarvan de grondstoffen volledig afkomstig zijn van hergebruikt materiaal nog niet vaak voor.

Naast verschillende soorten woningen, krijgt Park Zwanenberg ook een gezondheidscentrum dat deels gevestigd is in de kapel van het voormalige Ziekenhuis Bernhoven. Het ziekenhuis brengt zijn poliklinieken onder in dit nieuwe gebouw.

Bewust met beton

De toepassing van de betonnen funderingen en kelders uit het ziekenhuis is mogelijk doordat het sloopbedrijf Gubbels de sloopwerkzaamheden in fases uitvoert. “Beton dat gemaakt is van 100 procent gerecycled materiaal vraagt om goede voorbereiding en overleg met betrokkenen”, zegt Antoine van Oort, directeur van BouwOort Betoncentrale.

De betoncentrale is naar eigen zeggen volop bezig te met het verduurzamen van de toepassing van beton door de invoer van onder meer het Beton Bewust-keurmerk van VOBN. Van Oort: “Beton is een prachtig product dat, mits het goed wordt aangepakt, blijvend kan worden hergebruikt. De realisatie van een aantal woningen op het voormalige Bernhoven-complex is er een goed voorbeeld van.”

Ketenakkoord voor circulair beton

Eerder ondertekenden zes grote bouwbedrijven, waaronder VolkerWessels en Bam, een convenant voor de toepassing van beton met het Beton Bewust-keurmerk. Hiermee willen de bedrijven de betonketen verduurzamen en keurmerkhouders in een vroeg stadium van bouwprojecten betrekken.

Verder gaan zestig beslissers uit de betonsector met een Nationaal Betonakkoord jaarlijks een half tot 1 miljoen ton CO2-uitstoot reduceren. De deelnemende bedrijven zijn met een ketenakkoord tot de overeenstemming gekomen om een duurzame betonketen te realiseren via CO2-reductie, biodiversiteit, kennisdeling en circulair beton.

Bron: VOBN | Foto: Hoofdafbeelding: Feans, Creative Commons, In tekst-afbeelding: VOBN (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)