29-02-2016 10:05 | Door: Fitria Jelyta

Een onderzoeker van de Zweedse Lund University heeft een manier gevonden om woningen in Egypte duurzaam te koelen en te verwarmen. Hierbij maakt ze gebruik van een eeuwenoude techniek met zonnewarmte.

De wetenschapper Marwa Debaieh maakte in haar onderzoeksproject gebruik van de zogeheten Trombe-muur. Dit thermische systeem bestaat uit een wand die achter glas is geplaatst en zonnestraling opslaat voor verwarming. Traditionele Trombe-muren zijn aan de zuidelijke kant van de zon gebouwd, waardoor ze meer zonnestraling opnemen. Daarmee verwarmen ze vervolgens het gebouw aan de binnenkant.

Het nieuwe systeem van de Zweedse wetenschapper beschikt naast het glas ook over ventilatiegaten aan de boven- en onderkant van de muur en luiken die lucht doorlaten. De Trombe-muur van Debaieh is aan de binnenkant grijs geverfd. Bij de ontwikkeling van dit systeem maakte de wetenschapper gebruik van lokaal geproduceerde materialen, zoals steen, hout, steenwol en glas.

Toepassing op bestaande gebouwen

“Het nieuwe ontwerp maakt gebruik van zonne- en windenergie om gebouwen van zowel koeling als verwarming te voorzien”, zegt Debaieh. “Door de Trombe-muur aan één kant van het gebouw in te passen en luiken voor het glas toe te voegen, hebben we mogelijke problemen met dit bestaande systeem, zoals oververhitting, weggehaald. Ook kunnen we hiermee de CO2-uitstoot en het energieverbruik voor verwarming en koeling terugdringen.”

Volgens de Debaieh is de nieuwe Trombe-muur gemakkelijk in te passen op bestaande gebouwen. Zo is het systeem geïnstalleerd in een woning in de Egyptische plaats Saint Catherine. Lokale partijen, zoals stadsbewoners en ondernemers, waren betrokken bij de realisatie van de Trombe-muur. Hiermee zegt de wetenschapper kansen te creëren voor lokale ondernemingen om de toepassing van het systeem uit te breiden. 

Bekijk hieronder hoe de Trombe-muur van Debaieh werkt:

Bron: Lund University | Foto: Marwa Debaieh (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)