01-03-2016 14:40 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Hengelo gaat een elektrische zwerfafvalzuiger inzetten om de stad duurzaam schoon te houden.

Dat schrijft Tubantia. Hengelo gaat de zwerfafvalzuiger gebruiken van de Vlaamse fabrikant Glutton. Volgens de producent kan het apparaat verschillende soorten afval als papier en karton, maar ook plastic, glas, metaal en hondenuitwerpselen opzuigen. De afvalzuiger beschikt over een zelfdragende aandrijving die het werk van schoonmakers efficiënt maakt, stelt Glutton.

De Glutton werkt geheel op elektriciteit, waardoor het apparaat geen CO2 uitstoot. Door gebruik te maken van elektriciteit zegt de ontwikkelaar van Glutton de onderhoudskosten voor het apparaat laag te kunnen houden. Verder is de Glutton met een ingebouwde accu gemakkelijk op te laden op verschillende locaties.

5.000 Europese steden

Na het elektrisch opladen van het gebruiksvriendelijke systeem, kan de Glutton 12 tot 17 uur lang de straten schoonhouden. Daarnaast werkt de zwerfafvalzuiger geruisloos, waardoor het systeem geen overlast veroorzaakt voor de gebruiker en voetgangers.

Volgens de Vlaamse fabrikant is het apparaat al in 5.000 Europese steden toegepast. In Hengelo wordt de Glutton in een gebied tussen het station en het ROC ingezet. Verder gebruikt de gemeente de zwerfafvalzuiger op en rond de markt. 

Bekijk hieronder hoe de Glutton werkt:

Bron: Tubantia, Glutton | Foto: Hugo Campos, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)