02-03-2016 13:45 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse start-up BioMason heeft een methode ontwikkeld om biobakstenen te ‘groeien’ met micro-organismen. Deze bakstenen worden niet in een oven verhit, waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk afneemt.

De biobakstenen van BioMason bestaat uit een mengsel van zand, afvalwater en micro-organismen. Door gebruik te maken van deze componenten zegt de start-up geen verhitting of klei nodig te hebben om de bakstenen te produceren. Dit leidt tot een aanzienlijke CO2-besparing.

In het productieproces van de biobakstenen plaatst de start-up het zand in een mal, waarna bacteriën worden toegevoegd. Deze micro-organismen hechten zich vast aan de zanddeeltjes in de mal. Vervolgens wordt het mal met het zand- en bacteriemengsel bestrooid met afvalwater. Dit stimuleert het hechtingsproces. Binnen drie tot vijf dagen ontstaat er een stevige baksteen die klaar is voor gebruik.

BioMason hergebruikt het afvalwater dat in de productie van de bakstenen wordt ingezet. Voor het duurzame productieproces van de BioMason-bakstenen heeft de start-up in 2013 een prijs van € 500.000 gewonnen van de Postcode Lottery Green Challenge.

Op de markt

BioMason ziet kansen om het duurzame bouwmateriaal toe te passen voor de bouw van woningen, kantoorgebouwen en andere constructies. De start-up zegt een overeenkomst te hebben ondertekend met twee Amerikaanse bouwconcerns om de biobakstenen te produceren. Verder voert BioMason gesprekken met meerdere bedrijven, waaronder twee Europese bouwconcerns, voor de toepassing van de bakstenen. De start-up verwacht de bio-bakstenen in 2017 op de markt te brengen.

Volgens BioMason is het huidige productieproces van bakstenen verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dit komt voornamelijk door het verhitten van de klei bij een temperatuur van 1.000 tot 1.200 graden Celsius. Het verhittingsproces neemt daarnaast veel tijd in beslag.

Baksteenvervangers

In Nederland hebben architecten een gevelsteen van geperst baggerslib ontwikkeld, waarmee ze naar eigen zeggen de traditionele bakstenen in woningbouw kunnen vervangen. De architecten werken in dit project samen met het Nederlandse bedrijf Netics uit Alblasserdam, dat de bouwmaterialen produceert uit baggerslib. 

Bekijk hieronder een film over de BioMason-bakstenen:

Bron: BioMason, Inhabitat, CleanTechnica | Foto: BioMason (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)