03-03-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

De Franse start-up Stimergy gaat een zwembad in Parijs verwarmen met restwarmte van servers die onder het zwembad zijn geïnstalleerd.

Het zwembad in de Parijse wijk Butte-aux-Cailles wordt binnenkort verwarmd met restwarmte afkomstig van servers die onder het zwembad worden geplaatst door het bedrijf Stimergy. Hiermee zegt de start-up het binnenbad duurzaam te verwarmen en jaarlijks de CO2-uitstoot met 45 ton te kunnen verminderen.

De start-up legt warmwaterketels aan om de restwarmte op te slaan en vervolgens in te zetten voor het verwarmen van het zwembad. De servers leveren 24 uur per dag restwarmte om zo aan de warmtevraag van het zwembad te voldoen, stelt Stimergy. Volgens de start-up is dit wereldwijd de eerste keer dat restwarmte van computers wordt gebruikt om er een zwembad mee te verwarmen.

Stimergy legt de restwarmte-installatie aan in opdracht van het Parijse stadsbestuur. Het stadsbestuur meldt dat Parijs de ambitie heeft om het totale gebruik van schone energie in de stad met 25 procent te verhogen. Ook wil de Franse hoofdstad een aantrekkelijke locatie vormen voor de bouw van energie-efficiënte datacentra. 

Warm douchen

Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van installaties die de restwarmte van computers inzetten voor de verwarming van douchewater in huishoudens. Volgens Stimergy kan een server dagelijks 80 liter water verwarmen voor een douchebeurt.

Bron: Elektormagazine, La lettre du Cloud | Foto: Petit Louis, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)