03-03-2016 18:05 | Door: Fitria Jelyta

De technologieconcerns Siemens en IBM hebben een overeenkomst gesloten om cloud-based Internet of Things-technologie (IoT) in te zetten voor slimme, duurzame en energiezuinige gebouwen.

Siemens Building Technologies Division gaat een samenwerking aan met IBM om de supercomputer IBM Watson te combineren met het Navigator-cloudplatform van Siemens. Dit moet het volgens de technologieconcerns mogelijk maken om onder meer het totale energiegebruik van gebouwen te verminderen en kosten te besparen.

Het Navigator-platform van Siemens geeft gebouwgebruikers de mogelijkheid om de vraag en het aanbod van energie in één gebouw te monitoren. Ook kan het systeem het energiegebruik van verschillende gebouwen, zoals campussen, en hele vastgoedportfolio’s in kaart brengen.

Mobiele applicaties

Volgens Siemens is 71 procent van de totale kosten van bedrijfsgebouwen afkomstig uit de operationele kosten, zoals voor het gebruik van energie. Door de Siemens-technologie te combineren met IBM Watson’s IoT-toepassingen, bieden de technologieconcerns vastgoedeigenaren naar eigen zeggen de mogelijkheid om het totale energiegebruik in gebouwen beter te beheren en operationele kosten van het energiegebruik te voorspellen.

Zo beschikt de technologie over tekstherkenning en analytics om fouten in facturen van de gebouwfaciliteiten te identificeren en de kwaliteit van deze gegevens te verbeteren. Met mobiele applicaties is het systeem ook op afstand aan te sturen. Daarnaast moet het nieuwe platform mogelijke storingen in het gebouw detecteren en deze verhelpen voordat gebouwgebruikers overlast ervaren.

Siemens zegt de nieuwe functies van het Navigator-platform de komende jaren op de markt te brengen. 

Bron: Siemens | Foto: Hoofdafbeelding: Marja van Bochove, Creative Commons, In tekst afbeelding: Siemens (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)