04-03-2016 12:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Netwerkorganisatie World Green Building Council (WorldGBC) start met een samenwerkingsproject om de CO2-uitstoot van Europese gebouwen aanzienlijk te verminderen door duurzame renovaties.

Met het Build Upon-project zegt de internationale netwerkorganisatie van bouw- en vastgoedbedrijven ’s werelds grootste samenwerkingsproject voor duurzame gebouwen te realiseren. De Green Building Councils (GBC) van dertien verschillende Europese landen nemen deel aan het project dat een geldbedrag van € 2,35 mln heeft ontvangen van het Europese Horizon-2020 programma.

Volgens de WorldGBC zijn alle gebouwen in Europa verantwoordelijk voor 36 procent van de totale CO2-uistoot in de EU-landen. Om dit percentage terug te dringen, nodigt de netwerkorganisatie de deelnemende landen uit om een lange termijnstrategie te ontwikkelen voor het renoveren van woningen en commerciële gebouwen. Deze renovaties moeten leiden tot energiezuinig vastgoed.

Kennis delen

De WorldGBC organiseert in dit project tachtig evenementen die in de hoofdsteden van de deelnemende landen worden gehouden. Tijdens deze evenementen komen de dertien landen en meer dan 1.000 bouw- en vastgoedbedrijven samen om grootschalige gebouwrenovaties mogelijk te maken op basis van een nieuw samen te stellen strategie.

Daarnaast biedt de netwerkorganisatie de deelnemende landen de mogelijkheid om kennis, initiatieven en ervaringen te delen via het online platform RenoWiki. Volgens Emilio Miguel Mitre, coördinator van het Build Upon-project, zijn er al veel initiatieven om gebouwen in Europa te renoveren. “Vaak staan deze initiatieven echter los van elkaar, waardoor succesverhalen en geleerde lessen nog beperkt worden gedeeld.”

Verder stelt de WorldGBC studies beschikbaar aan bouwbedrijven om meer inzicht te krijgen in energiezuinige bouwmaatregelen. Met de verschillende initiatieven in het project ziet de organisatie kansen om de totale CO2-uitstoot van de Europese gebouwen met 5 procent te verlagen.

Belemmering

In Nederland ziet de Dutch Green Building Council (DGBC) diverse belemmeringen om gebouwen te verduurzamen, waaronder het gebrek aan maatschappelijk besef en stimulans van de overheid.

De dertien landen die betrokken zijn bij het Build Upon-project willen daar verandering in brengen. Initiatieven vanuit het project moeten niet alleen ondernemingen betrekken bij de verduurzaming van gebouwen, maar ook burgers.

Bron: World Green Building Council | Foto: Roman Boed Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)