04-03-2016 10:02 | Door: Fitria Jelyta

De Arabische plaats Liwa Oasis krijgt in 2020 een duurzaam vakantieverblijf rondom een waterbron. Met een zuiveringsinstallatie wordt het water voortdurend hergebruikt voor lokale voedselproductie.

Het in London gevestigde architectenbureau Baharash Architecture kreeg van de Arabische Eco Resort Group de opdracht om een duurzaam vakantieresort te ontwikkelen. Het ontwerp van Baharash Architecture beschikt over 15.000 vierkante meter aan zonnepanelen, waarmee zonne-energie lokaal wordt opgewekt voor gebruik in het complex.

Het ecoresort krijgt verder kantoorruimtes, een natuuronderzoeksfaciliteit en een kuuroord. Alle 84 verblijfruimtes van het complex worden voorzien van slimme ramen die met een druk op de knop het zicht naar buiten kunnen vervagen en op die manier privacy creëren.

Waterbron

In de beginfase van het project is het architectenbureau erin geslaagd om grondwater op de bouwlocatie op te pompen. Het complex wordt om deze waterbron heen gebouwd. Door op de locatie een waterzuiveringssysteem te installeren, zeggen de ontwikkelaars het water van de bron continu te kunnen hergebruiken voor beplanting en voor het verbouwen van gewassen.

Daarnaast willen de architecten de waterbron inzetten voor visteelt. De lokaal geproduceerde vissen en landbouwgewassen worden vervolgens in het restaurant van het hotel aan de gasten geserveerd. Hiermee willen de architecten de vakantiegangers stimuleren om hun eigen voedsel te verbouwen. 

Bron: Baharash Architecture, Inhabitat