17-05-2013 13:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De grote Nederlandse steden kunnen in 2015 niet voldoen aan de Europese normen voor luchtvervuiling. Brussel dreigt met boetes en sancties.

De concentratie stikstofdioxide in de lucht in grote Nederlandse steden voldoet niet aan de aangescherpte Europese normen waaraan Nederland in 2015 moet voldoen. Nederland riskeert hiermee forse boetes van Brussel, en de Nederlandse steden zouden zelfs een bouwstop opgelegd kunnen krijgen.

De verkeerswethouders van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Eindhoven stuurden in maart een brief hierover naar staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. De wethouders willen dat de staatssecretaris extra maatregelen neemt om de luchtvervuiling in de steden tegen te gaan. Ze willen voornamelijk maatregelen om de luchtvervuiling door verkeer in te dammen. Verkeer zorgt in steden voor ongeveer 70 procent van de stikstofdioxidevervuiling.

Maximumsnelheid

De steden hebben zelf niet genoeg mogelijkheden om de luchtvervuiling te beperken. Zo komt een deel van de luchtvervuiling van rijkswegen die door of langs de steden lopen. Door het afschaffen van 80-kilometerzones rond grote steden en het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur, heeft het Rijk er volgens de Utrechtse wethouder van Verkeer Frits Lintmeijer voor gezorgd dat de luchtkwaliteit in de steden verslechterde.

Het ministerie hoopte dat het Nederlandse wagenpark vanzelf schoon genoeg zou worden vanwege de productie van steeds schonere auto’s. Een woordvoerder van het ministerie erkende dat het wagenpark de laatste jaren minder schoon is geworden dan voorspeld. De verkeerswethouders willen graag dat het Rijk de aanschaf van schone auto’s extra gaat stimuleren. Ook willen ze uniforme normen voor milieuzones in de binnensteden. Dat zou het voor de gemeenten gemakkelijker maken om milieuzones in te voeren.

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat het ministerie in gesprek zal gaan met de steden.

Bron: De Volkskrant

Foto: Hannibal7 via Wikimedia Commons