08-03-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Britse architectenbureau Weston Williamson heeft een stadslandbouwconcept ontwikkeld voor Hongkong. De drie zelfvoorzienende torens komen bovenop een nieuw te bouwen spoorweg.

De Arcology Skyscraper van Weston Williamsen bestaat uit drie torens van ruim 440 meter hoog met een totale vloeroppervlakte van 250.000 vierkante meter. Op verschillende lagen van het complex biedt het ontwerp ruimte voor beplanting. Deze ruime terrassen zijn ook beschikbaar voor bewoners om hun eigen voedsel te verbouwen.

Verder krijgt de Arcology Skyscraper groene daken en een tuin die bewoners gezamenlijk kunnen gebruiken.

Optimaal daglicht

Door gebruik te maken van een glazen gebouwgevel, zeggen de architecten daglicht optimaal in het complex te kunnen benutten voor de planten en voor het verbouwen van de gewassen. Om de gebouwen duurzaam te verwarmen maken de ontwikkelaars gebruik van aardwarmte.

Daarnaast beschikt het complex over een wateropslag en –zuiveringsinstallatie om regenwater op te slaan en te hergebruiken. Het water is vervolgens beschikbaar voor de gewassen en andere installaties in het gebouw.

Treinverkeer

De wolkenkrabbers van Weston Williamson bieden ruimte voor woningen, kantoren en winkels. Het complex wordt bovenop een nieuw te bouwen spoorweg gebouwd. De hogesnelheidsspoorweg maakt treinverkeer tussen Hongkong, Guangzhou en Shenzhen mogelijk. Dit moet de mobiliteit van bewoners in de stadsboerderij en omwonenden vergroten. 

Bron: Weston Williamson, Dezeen, Inhabitat | Foto: Weston Williamson (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)