09-03-2016 12:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Australische architect Alexander Symes heeft voor brillenbedrijf Dresden Optics een mobiele werkplaats ontworpen. De werkplaats is bijna volledig gemaakt van gerecycled materiaal.

Het gebouw moet dienen als mobiele werkplaats en pop-up winkel voor Dresden Optics. De mobiele werkplaats is gebouwd volgens het Tiny House-concept, waarbij een kleine ruimte optimaal wordt benut. De werkplaats beschikt over een opslagsysteem en zonnepanelen die het gebouw van zonne-energie voorzien. Op afgelegen locaties maakt de mobiele opticien gebruik van een generator voor de energievoorziening. 

Architect Alexander Symes is gespecialiseerd in het ontwerpen van duurzame woningen. In de bouw van de mobiele werkplaats heeft de architect zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Zo wordt de werkplaats onder andere gebouwd met gerecycled hardhout en multiplex. Verder bestaat het gebouw uit gerecyclede zeilen.

In de Australische steden Sydney en Melbourne is de werkplaats al in gebruik genomen. Aan het Australische nieuwsblad 'The Fifth Estate' vertelt James McDermott, co-founder van Dresden, dat het bedrijf de mobiele werkplaats ook in andere steden wil plaatsen. Daarnaast zijn er al gesprekken om de werkplaatsen ook overzee te plaatsen, voor plekken waar geen oogzorgkunde is. “Het hele idee dat je gezondheid, mogelijk bepaald wordt door je toegang tot dit soort diensten is belachelijk”, zegt McDermott.

Recyclebare brillen

Dresden Optics produceren de brillen met 100 procent gerecycled plastic. Zo bestaan de frames uit versnipperde plastic doppen en plastic dat uit de oceaan is gehaald. Na de levensduur van een frame wordt het plastic materiaal opnieuw gebruikt om nieuwe frames of andere producten, zoals banken, te produceren.

Bron: The Fifth Estate, Dresden Optics | Foto: Alexander Symes (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)