11-03-2016 08:00 | Door: Fitria Jelyta

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) werkte samen met verschillende bouwpartijen aan een biobased huis. Hiermee zegt RVO.nl de duurzame bouwsector te stimuleren.

RVO.nl presenteert het biobased huis tijdens de Innovation Expo die op 14 april 2016 in Amsterdam wordt gehouden. Het evenement wordt onder meer door het ministerie van Economische Zaken georganiseerd. Door het duurzame huis te demonstreren, hoopt het ministerie en RVO.nl de biobased bouwsector te stimuleren.

“Biobased past binnen de duurzaamheidsambities van de Nederlandse overheid”, zegt Patrick Folmer van RVO.nl, betrokken bij de bouw van het biobased demonstratiehuis. Zo bestaat de constructie uit wanden die met lijnolieverf zijn afgewerkt en biomassa als hout en houtvezels. Daarnaast wordt het elektriciteit in het huis door schone energiebronnen opgewekt via het zogeheten Plant-e systeem, dat elektriciteit ter plekke opwekt uit levende planten.

Groei in aanbod

Naast RVO.nl is bouwbedrijf Orga Bouw betrokken bij het realiseren van het demonstratiehuis. Volgens Patrick Schreven van Orga Bouw is het aanbod van biobased bouwmaterialen gegroeid, maar blijft de vraag ernaar nog achter. “Het is voldoende beschikbaar, maar mensen kopen het nog nauwelijks”, zegt Schreven in Bouw Totaal. “Daar willen we verandering in brengen. Het huis laat zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van biobased bouwen.”

Na de Innovation Expo zal het biobased demonstratiehuis ook naar andere locaties in Nederland afreizen om te worden tentoongesteld aan geïnteresseerde partijen.

Een markt met veel potentie

Volgens de RVO.nl is bouwmateriaal uit biomassa als hout een duurzame vervanger van bouwmaterialen uit fossiele grondstoffen. De biobased bouwsector is op dit moment nog een kleine markt, maar heeft veel potentie, stelt RVO.nl.

Verder verwacht RVO.nl dat de afhankelijkheid van traditionele bouw zal afnemen en de vraag naar biobased materialen zal stijgen. “We staan aan de vooravond van een revolutie in de bouw”, zegt Folmer. 

Bron: RVO.nl, Bouw Totaal | Foto: RVO.nl (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)