14-03-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De Britse start-up Q-bot heeft een robot ontwikkeld die gemakkelijk en goedkoop vloerisolatie aanlegt in bestaande woningen. Q-bot heeft € 2,5 mln ontvangen om bedrijfsuitbreiding te versnellen.

De robot van het Britse Q-bot maakt het mogelijk om isolatiemateriaal gemakkelijk en goedkoop aan te leggen in de vloeren van bestaande woningen, door gebruik te maken van een ventilatiebuis of boorgat. Via een slang installeert de Q-bot het isolatiemateriaal op bijvoorbeeld zwevende houten vloeren.

De Q-bot maakt het mogelijk om overmatig energiegebruik voor verwarming tegen te gaan. In tegenstelling tot traditionele methoden om vloerisolatie aan te brengen, hoeft de robot de woning niet open te breken of uit elkaar te halen. Hierdoor is isolatie met de robot 66 procent goedkoper dan traditionele isolatiemethodes, stelt de start-up.

Uitbreiding

Voor de robot heeft Q-bot een geldbedrag van € 2,5 mln (£ 2 mln) ontvangen van private investeerders en het Europese Horizon 2020-programma. Met deze investering zegt Q-bot de uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten te versnellen. De start-up wil onder meer externe aannemers opleiden om de technologie breed toepasbaar te maken.

Op dit moment werkt het bedrijf samen met woningcorporaties en gemeentes in London en Cardiff om vloerisolatie aan te brengen in sociale huurwoningen. “We vergroten menselijke capaciteiten voor het aanleggen van de verwarming, verminderen kosten voor het energiegebruik en verbeteren het milieu. En dat voor een betaalbare prijs”, zegt Tom Lipinski, medeoprichter van Q-bot, in BusinessGreen.

Robotprijs

In het afgelopen jaar heeft Q-bot de Robotics and Automation Award gewonnen op een congres van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). In deze internationale organisatie zijn 400.000 techprofessionals aangesloten. 

Bron: BusinessGreen, Q-bot | Foto: Q-bot (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)