14-03-2016 13:50 | Door: Fitria Jelyta

Voor de gevel van een schoolgebouw in Kopenhagen, maken Deense architecten gebruik van 12.000 glazen panelen waarin zonnecellen zijn verwerkt.

Het nieuwe schoolgebouw CIS Nordhavn van de Copenhagen International School verrijst in de nieuwe Nordhavn district van de Deense hoofdstad. In het gebouwontwerp van architectenbureau C.F. Møller krijgt het schoolgebouw 12.000 glazen panelen die de gevel van 6.048 vierkante meter moet bedekken.

Grootste zonne-gevel

De gekleurde glazen panelen van het Arabische bedrijf Emirates Insolaire, onderdeel van het investeerdersbedrijf Dubai Investments, beschikken over zonnecellen. Hiermee zegt het bedrijf voldoende zonne-energie te kunnen opwekken voor de helft van de energiebehoefte van het schoolgebouw. Jaarlijks moet de gekleurde zonne-gevel van de zogeheten Kromatrix-technologie 300 megawattuur aan duurzame energie produceren.

Volgens de architecten krijgt het schoolgebouw de grootste gekleurde zonne-gevel ter wereld. De bouwwerkzaamheden van de CIS Nordhavn zijn inmiddels gestart. Naar verwachting wordt het schoolgebouw in juni van dit jaar opgeleverd.

Uitbreiding

“Dit project is erg belangrijk voor Emirates Insolaire en biedt ons de mogelijkheid om onze technologie uit te breiden naar Europa en andere werelddelen”, zegt Rafic Hanbali, Managing Partner bij Emirates Insolaire. “Emirates Insolaire heeft een verandering teweeggebracht in de toepassing van zonnecellen door aantrekkelijke gevelpanelen te combineren met de toegevoegde waarde van zonnecellen.”

Het bedrijf verwacht de komende twintig maanden de gekleurde gevelpanelen in tien tot vijftien gebouwen in Dubai te installeren. Volgens Hanbali moet elk vierkante meter van een gebouw in Dubai met de zonne-gevel jaarlijks meer dan 200 kilowattuur aan zonne-energie opwekken. 

Bron: Emirates Insolaire, The National, C.F. Møller | Foto: C.F. Møller (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)