15-03-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Twentebad in Hengelo neemt binnenkort een nieuw systeem in gebruik dat het zwemwater schoonhoudt met keukenzout. Dit vermindert het energie- en chloorgebruik.

Dat schrijft Tubantia. Het Twentebad vervangt een oud zuiveringssysteem door de Chlorinsitu-V+-installatie van het bedrijf Van den Heuvel Watertechnologie. Net als het oude systeem, werkt dit systeem ook op basis van de principes van zoutelektrolyse.

De Chlorinsitu-V+-installatie maakt gebruik van een zoutvat waarin zout wordt opgelost in onthard water. Deze oplossing wordt vervolgens door een membraancel geleid, waarbij het zout wordt omgezet in een chloorproduct. Hierdoor kan de installatie ter plekke chloor uit keukenzout produceren.

Energiezuinig zwembad

Volgens de fabrikant levert de installatie een energiebesparing van 20 tot 80 procent op, doordat het systeem de chloorproducten uit keukenzout in het water doseert. Daarnaast is de installatie gemakkelijk te onderhouden, waardoor de onderhoudskosten laag blijven, stelt de fabrikant.

Eerder installeerde het zwembad een houtgestookte ketel van Warmtenet Hengelo om het energiegebruik te verlagen. Met de ketel kan het zwembad warmte duurzaam produceren voor 70 procent van de totale warmtevraag. De houtketel werkt in combinatie met cv-ketels als back-up en piek-voorziening.

Zwemwaterkwaliteit meten

Naast de verbeterde waterzuiveringsinstallatie, krijgt het Twentebad ook nieuwe apparatuur die de kwaliteit van het zwemwater automatisch en continu meet. Tot op heden werden de metingen handmatig uitgevoerd.

Het meetapparaat geeft op elk moment van de dag inzicht in de waterkwaliteit, waardoor de Chlorinsitu-V+-installatie het water uitsluitend desinfecteert wanneer dat nodig is. Volgens Van den Heuvel leidt dit ook tot een vermindering van stroom- en chemicaliëngebruik. 

Bron: Tubantia, Van den Heuvel Watertechnologie | Foto: JD Fahey, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)