17-03-2016 10:10 | Door: Fitria Jelyta

De Universiteit Utrecht (UU) is begonnen aan de installatie van 4.600 zonnepanelen op de daken van zijn onderwijsgebouwen. Dit draagt ook bij aan studies naar de effectiviteit van zonnepanelen.

De zonnepanelen komen voor het grootste gedeelte op de gebouwen van de faculteit Diergeneeskunde, maar ook op de daken van het David de Wied-gebouw, de universiteitsbibliotheek en het Koningsbergergebouw. Volgens de universiteit zijn deze gebouwen het meest geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen.

Met dit project zegt de UU voor 5,5 procent van he totale energieverbruik duurzaam te kunnen opwekken. Het project draagt volgens de onderwijsinstelling ook bij aan de vermindering van de CO2-voetafdruk. Daarnaast ziet de universiteit mogelijkheden om meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van zonnepanelen.

Zo maakt UU-wetenschapper Wilfried van Sark gebruik van het project als 'proefveld' om de effectiviteit van zonnepanelen aan te tonen. In een eerder onderzoek van Van Sark bleek dat Nederlandse zonnepanelen sinds 2011 25 procent meer energie opwekken dan voorheen was geschat.

Duurzaamheidsambitie

De UU heeft als ambitie om in 2020 de helft van het energiegebruik duurzaam op te wekken. Eerder heeft de universiteit een warmtekoudeopslagsysteem, windenergie en optimale benutting van daglicht als maatregelen toegepast om duurzaamheidsambitie te behalen.

Naast de installatie van zonnepanelen op de onderwijsgebouwen van de UU, gaat het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht 2.200 panelen plaatsen. Hiervoor hebben de onderwijsinstellingen een SDE+-subsidie ontvangen.

Ook in Amsterdam zijn er plannen om duurzaam energie op te wekken. Zo gaan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) 2.563 zonnepanelen op hun onderwijsgebouwen plaatsen. Dit moet jaarlijks € 66.000 besparen op de reguliere energie-inkoop en de CO2-uitstoot van de gebouwen verminderen. 

Bron: Digitaal Universiteitsblad (DUB) | Foto: ocegep, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)