23-05-2013 21:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Blok (Wonen) heeft plannen voor een nieuw, gemakkelijk en goedkoop energielabel voor huizen. Het is echter onduidelijk wat de boete is wanneer iemand zo'n label niet kan overleggen en wie dat allemaal controleert.

Dat bleek donderdag tijdens een debat over de kwestie in de Tweede Kamer, die dan ook nog veel vragen heeft. Minister Stef Blok heeft een label uitgedacht dat de eigenaren van (nieuwbouw) woningen zelf kunnen invullen op de computer, onder meer aan de hand van al bekende informatie over het onderkomen. Hij maakt een vergelijking met het online invullen van een belastingaangifte.

Een deskundige bekijkt de informatie op afstand en daarop volgt als het goed is de registratie van de energiegegevens van het huis. De verwachting is dat de kosten "een paar tientjes" bedragen, en dat is flink goedkoper dan de €100 tot €200 nu. Tegelijk blijft het mogelijk en soms noodzakelijk een gewichtiger 'energieprestatiecertificaat' aan te vragen.

Het nieuwe plan is nog maar een schets. Europese richtlijnen nopen tot energiebeperkende maatregelen als een dergelijk label, dat je bij voorbeeld bij de overdracht van een huis moet hebben. Ook aan een boete valt niet te ontkomen. In november 2012 stemde de Tweede Kamer nog tegen een verplicht energielabel, tot ontevredenheid van de Europese Unie. Minister Blok moet het idee nog in Brussel bespreken.

Bron: ANP

Foto: Wikimedia Commons