17-03-2016 15:30 | Door: Fitria Jelyta

Witteveen+Bos heeft een dam ontwikkeld die de Javaanse kust beschermt en de groei van mangrovebossen stimuleert. Hiervoor won het ingenieursbureau de jaarlijkse prijs van de ingenieursbranche.

Het Nederlandse ingenieursbureau Witteveen+Bos werkt in het Building with Nature-project samen met de bedrijven Wetlands International, Deltares, EcoShape, Wageningen UR en Imares. Het consortium heeft een dam uit lokale en duurzame materialen ontwikkeld in het district Demak bij de Javaanse stad Semarang.

Beschermt tegen erosie en stimuleert groei mangrovebossen

Multifunctioneel

Doel van het project is om de Javaanse kust te beschermen tegen erosie en tegelijkertijd de groei van mangrovebossen te stimuleren. De dam bestaat uit bamboepalen met daartussen hout.

Deze 'semipermeabele' dam maakt het mogelijk om golven te absorberen, maar laat het slib door om mangrovebomen te kunnen groeien. Hierdoor voorkomt de dam wateroverlast voor de bewoners, doordat de kustlijn niet verder richting de stad opschuift.

Volgens het ingenieursbureau heeft de lokale bevolking eerder mangrovebossen gekapt om vijvertjes voor viskwekerij aan te leggen. Dit veroorzaakte echter wateroverlast als gevolg van een opschuivende kustlijn, doordat de kust niet langer werd beschermd door de wortels van de mangrovebomen.

Low tech en ecologisch

Voor het project heeft het consortium de Vernufteling gewonnen, een jaarlijkse prijs van NLingenieurs aan vernuftige projecten in de ingenieursbranche. Het juryrapport stelt dat de semipermeabele dam een innovatieve toepassing is van een oud concept, met grote economische en maatschappelijke impact.

“Dit is een hele mooie prijs om te krijgen”, zegt Dr. Ir. Rob Nieuwkamer van Witteveen+Bos. “Het gaat hier om iets dat eigenlijk heel low tech is, maar waarvan de jury wel heeft ingezien dat het een project is waarvoor grondige kennis van bijvoorbeeld ecologie, morfologie en de lokale omstandigheden nodig is.”

Bekijk hier hoe de semipermeabele dam van Witteveen+Bos werkt: 

Bron: Witteveen+Bos, De Ingenieur | Foto: Badroe Zaman, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)