18-03-2016 09:10 | Door: Fitria Jelyta

Het VTT Technical Research Centre of Finland (VTT) heeft een techniek ontwikkeld om het natuurlijke plakmiddel lignine te gebruiken als weekmaker voor beton.

LigniOx van de Finse wetenschappers is een betonweekmaker uit het natuurlijke bindmiddel lignine, dat in hout voorkomt. Volgens het onderzoekscentrum is lignine een restproduct van onder meer de papierindustrie en bio-raffinaderijen. De weekmaker uit lignine is in tegenstelling tot traditionele weekmakers goedkoper en duurzamer, stelt het VTT. 

Uit onderzoek met de bio-weekmaker blijkt dat het product beton plastischer kan maken dan bestaande weekmakers uit chemicaliën. Door een kleine hoeveelheid water toe te voegen, wordt de weekmaker vloeibaar. Vervolgens kan het plastische beton worden gevormd en uitgehard tot een stevig element.

Markt voor weekmaker

Het onderzoekscentrum stelt dat betonmengsels slechts voor 1 procent uit weekmaker bestaan. De globale markt voor de weekmakers die jaarlijks 17 miljoen ton verbruikt, biedt volgens de onderzoekers echter veel kansen voor de LigniOx. Daarnaast verwachten zij dat de vraag naar weekmakers zal stijgen in landen als China, India en Brazilië.

In een vervolgonderzoek zegt VTT de weekmaker ook voor andere materialen geschikt te willen maken.

Bio-asfalt

In Nederland hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit duurzaam asfalt ontwikkeld uit lignine als vervanger voor de aardolielijmstof bitumen. Het asfalt wordt op een 100 meter lang proefvak en drie wegvakken van elk 70 meter in Zeeland getest. Volgens de onderzoekers moet lignine de rolweerstand van asfalt verbeteren en de weg geluidsarmer maken. 

Bron: VTT Technical Research Centre of Finland | Foto: Smid.dan, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)