18-03-2016 12:15 | Door: Fitria Jelyta

Arcadis is door de Chinese overheid aangewezen als hoofdconsultant om waterinfrastructuur aan te leggen in de Chinese stad Wuhan. Hiermee wil de stad wateroverlast door hevige regenbuien beperken.

Het internationale advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat samen met de Chinese Wuhan Water Authority werken aan het zogeheten ‘Sponge City’-programma. In dit programma zegt de Chinese autoriteiten verschillende maatregelen te nemen om het overtollige regenwater als gevolg van hevige buien op te vangen en zo de wateroverlast tegen te gaan.

Het waterprogramma moet de grootschalige toepassing van maatregelen als groenblauwe daken, permeabele wegen, waterzuiveringsinstallaties en pleinen voor regenwateropslag- en hergebruik mogelijk maken.

Pilotprojecten in 16 steden

“Het Sponge City-programma is gericht op het verminderen van zowel de economische als ecologische schade die door de hevige regenbuien in Wuhan worden veroorzaakt”, zegt WenMei Ha, hoofd van het China Water Management team van Arcadis Asia. Bij gebleken succes zegt Arcadis in meerdere Chinese steden de watermaatregelen aan te leggen.

Voor de realisatie van een ‘sponsstad’ heeft de Chinese regering zestien stadsdelen gekozen om pilotprojecten met duurzame watermaatregelen toe te passen. Zo meldt de The Guardian dat China de pilotprojecten in onder meer Wuhan, Chongqing en Xiamen zal uitvoeren. De regering heeft een geldbedrag van 600 mln yuan (€ 79,4 mln) beschikbaar gesteld aan de zestien steden om de komende drie jaar met de pilotprojecten te beginnen.

Waterinnovaties in Nederland

In Nederland heeft de gemeente Rotterdam een stadstuin aangelegd in de wijk Zomerhofkwartier om wateroverlast bij piekbuien te verminderen. Hiervoor heeft Rotterdam de Rainaway-tegels toegepast van ontwerpster Fien Dekker. De tegel bestaat uit waterdoorlatend en zelfverdichtend beton.

Ook de Gelderse plaats Tiel gaat wateroverlast tegen. Zo bouwt architectenbureau De Urbanisten een nieuw waterplein dat regenwater tijdelijk opslaat om onder meer overstromingsrisico’s en hoge waterstanden te voorkomen. Het waterplein in de Vogelbuurt maakt deel uit van een nieuw hemelwaterafvoersysteem en moet een oplossing bieden voor het tekort aan wateropslagplaatsen in de stad. 

Bron: Arcadis, The Guardian | Foto: Christian Schmitt, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)