21-03-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Op het Java-eiland in het Amsterdamse IJ verrijst Hotel Jakarta. Door gebruik te maken van materialen als hout, wordt het hotel duurzaam en klimaatneutraal gebouwd.

Hotel Jakarta maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling voor de zogenoemde Driehoek Kop Java-eiland. De gemeente Amsterdam zegt met het hotel een toegankelijk gebouw te realiseren voor bewoners en bezoekers van de Driehoek. De bouwwerkzaamheden van het hotel starten in april van dit jaar.

Transparant gebouw van hout

Om duurzaamheid in het hotel toe te passen, worden de hotelkamermodules volledig met hout gebouwd. Daarnaast moet het houten gebouw van 30 meter hoog het gewicht op de onderconstructie beperken en een warme uitstraling geven in de kamers die bij het Java-concept passen, stelt de Amsterdamse gemeente. Mede door de grootschalige toepassing van hout wordt het hotel volgens de gemeente klimaatneutraal gebouwd.

Het hotelgebouw krijgt verder 700 vierkante meter aan zonnepanelen en ruim 2.400 vierkante meter isolatieglas in de gevel. Dit wordt geleverd door het bedrijf Scheuten Absoluut Glastechniek (SAGT).

Publiekstoegankelijke faciliteiten

Voor het ontwerp van Hotel Jakarta is architectenbureau Search verantwoordelijk. In opdracht van WestCord Hotels hebben de architecten het hotel als een openbaar gebouw ontworpen met diverse publiekstoegankelijke faciliteiten, zoals bars, café’s, restaurants, een wellness-centrum en mogelijkheden voor culturele activiteiten.

Naar verwachting wordt het hotel in 2017 door WestCord Hotels in gebruik genomen. 

Bron: Scheuten Absoluut Glastechniek, Gemeente Amsterdam | Foto: Tasja, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)