22-03-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse architecten hebben een concept bedacht om de leefomstandigheden in Bengaalse sloppenwijken te verbeteren. Het concept bestaat uit drijvende zeecontainers, die naar wens zijn in te vullen.

Dat schrijft Architectenweb. Het concept van architectenbureau Waterstudio.NL en de Floating City Apps Foundation bestaat uit drijvende zeecontainers die de leefomstandigheden van Bengaalse sloppenwijken aan en op het water moeten verbeteren. Zo zijn de zeecontainers naar behoefte van wijkbewoners aan te passen als sanitaire voorziening of als onderwijsgebouw.

Digitale marktplaats voor lokaal handwerk, educatieplatform voor kinderen en gezondheidsvoorlichting.

Drijflichaam uit PET-flessen

Voor de drijvende zeecontainer hebben de initiatiefnemers gekozen om het drijflichaam te maken uit materialen die ook in de sloppenwijken beschikbaar zijn. Zo bestaat het drijflichaam uit een houten dek op schanskorven, dat met PET-flessen kan worden gevuld. De ontwikkelaars zeggen de Floating City Apps terug naar Nederland te halen bij veranderende behoeftes en situaties. Vervolgens zijn de zeecontainers op een andere locatie te plaatsen, waar er meer behoefte aan is.

De initiatiefnemers gaan een businessmodel ontwikkelen om het concept rendabel te maken voor potentiele investeerders. Daarnaast wil de Floating City Apps Foundation met behulp van een wereldwijd netwerk van de Unesco-IHE Institute for Water Education in Delft onderzoeken waar er vraag is naar de zeecontainers en aan welke functie-eisen de Floating City Apps moeten voldoen. 

Drijftest

De eerste Floating City App is een zeecontainer waarin twintig tablets en twee televisieschermen zijn verwerkt. Volgens de ontwikkelaars kan deze ‘app’ dienen als sociaal en educatief platform dat inwoners van de zogeheten ‘wetslums’ toegang verleent tot het internet. 

De Floating City App is op de Haagse Hofvijver getest, waaruit bleek dat de zeecontainer geschikt is voor gebruik op het water. Na deze test wordt de container met de tablets en televisieschermen vanuit Nederland naar de wetslum Korali in de Bengaalse plaats Dhaka gebracht. Het drijflichaam voor de zeecontainer wordt vervolgens op locatie door bewoners gebouwd.

Bekijk hieronder meer over de drijftest van de Floating City App:

Bron: Architectenweb, Floating City Apps Foundation | Foto: SuSanA Secretariat, Creative Commons