22-03-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse architectenbureau Orga Architecten bouwt naar eigen zeggen het duurzaamste gebouw in Nijmegen. Hiervoor maakt het bureau gebruik van biobased en hergebruikte materialen.

Voor de bouw van de multifunctionele gastenaccommodatie en woning aan de Bosweg in Nijmegen maakt Orga Architecten gebruik van hergebruikte en duurzame materialen, zoals hout. Zo bestaat de basis van het circulaire gebouw uit een tiental units die voorheen als tijdelijke kantoorruimtes zijn gebruikt.

Door de units van de voormalige kantoorruimtes te hergebruiken, is er voor het gebouw geen nieuwe betonnen fundering nodig. In plaats daarvan zeggen de architecten het gebouw te funderen met behulp van hergebruikte betonnen ‘lego’-blokken.

Biobased en zelfvoorzienend

Om het gebouw te isoleren en vochtoptrekking te voorkomen, wordt een laag schelpen onder de vloer gestort. Daarnaast krijgt de woning een schil van biobased materialen, zoals houten frames en houtvezelisolatie. Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden van het project in de loop van dit jaar.

Naast het gebruik van duurzame bouwmaterialen, moet de circulaire constructie volledig zelfvoorzienend zijn in water en energie. Hiervoor doen de architecten naar eigen zeggen onderzoek naar het meest geschikte energiesysteem voor het bouwproject.

Demonstratiehuis

Om biobased bouwen te stimuleren, heeft Daan Bruggink, architect en eigenaar van Orga architecten, het bouwbedrijf Orga Bouw opgericht. “Wat je steeds meer gaat zien is dat de bouw voor de markt moet gaan bouwen, dus direct voor de gebruiker”, zegt Bruggink in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media.

“De gebruiker gaat meer en meer zelf op zoek en zelf bepalen wat hij wil dan alleen maar afhankelijk te blijven van het aanbod en dan is duurzaamheid en ecologisch bouwen vaak de eerste keuze.”

Het bouwbedrijf van Bruggink is betrokken bij het realiseren van het demonstratiehuis voor biobased bouwen, waarmee onder meer de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het ministerie van Economische Zaken de duurzame bouwsector willen stimuleren. Het demonstratiehuis voor biobased bouwen wordt door RVO.nl gepresenteerd tijdens de Innovation Expo, die op 14 april 2016 in Amsterdam plaatsvindt.

Bron: Orga Architecten | Foto: Orga Architecten (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)