23-03-2016 12:04 | Door: Fitria Jelyta

Op de kop van het Java eiland in Amsterdam komt een tijdelijke campus voor innovaties op het gebied van de circulaire economie en de toekomstige stad. De bouw van de campus is inmiddels gestart.

In het project FabCity werken meer dan 400 studenten, onderzoekers en kunstenaars aan innovaties op het gebied van duurzame steden en de circulaire economie. De tijdelijke campus bestaat uit vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes, waar de verschillende partijen hun onderzoeken en oplossingen voor stedelijke vraagstukken presenteren.

De bouwwerkzaamheden voor de tijdelijke campus zijn inmiddels gestart op het Java eiland in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Voor de energievoorziening maakt de campus gebruik van de zogeheten Gascoland BreadDigester, een mobiele biovergister van het bedrijf Cascoland, dat oud brood omzet in gas. Van 11 april tot en met 26 juni is de FabCity toegankelijk voor belangstellenden.

‘Wikkelhuis’ en 3D-geprinte brug

De projecten van FabCity zijn verdeeld in thema’s als ‘Digital Fabrication’, ‘Waste & New Materials’, ‘Energy & Water’, ‘Big Data’ en ‘Smart Living & Working’.

Zo neemt het modulaire ‘Wikkelhuis’ van bouwatelier Fiction Factory deel aan de tijdelijke campus. Volgens Oep Schilling, medeoprichter van Fiction Factory, is het kartonnen huis drie keer duurzamer dan een traditioneel gebouwd huis. Op dit moment staat er een Wikkelhuis op Schiphol, waar het dienst doet als koffiebar, en op camping de Lievelinge als vakantiewoning.

Ook is de Nederlandse start-up MX3D van de partij. Het bedrijf heeft de techniek ontwikkeld voor de bouw van Nederlands eerste 3D-geprinte brug in Amsterdam.

Europe by People

De FabCity maakt deel uit van Europe by People, het culturele programma rondom het Nederlands Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Ruim honderdvijftig bedrijven en onderwijsinstellingen zijn betrokken bij de realisatie van de tijdelijke campus. Zo zijn de Hogeschool van Amsterdam, maar ook bouwbedrijf Bam, Waternet en netbeheerder Alliander betrokken. 

Bron: Architectenweb, FabCity | Foto: Hoofdafbeelding: **AB**, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Fiction Factory (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)