25-03-2016 12:02 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek van de Vlaamse Hogeschool PXL is gebleken dat gerecycled betonpuin in wegen niet tot kwaliteitsverlies leidt. Dit moet het hergebruik van beton in wegenbouw stimuleren.

De Hogeschool PXL werkte in een drie jaar durend onderzoek samen met de Confederatie Bouw Limburg en Vlaamse Wegenbouwers (VlaWeBo) Limburg. Het consortium heeft in totaal zeshonderd labtesten met verschillende soorten gerecycled betonpuin uitgevoerd.

Hieruit bleek dat vervanging van de steenfractie in wegen door 20 procent van het gerecyclede beton de kwaliteit en eigenschappen van de wegen niet vermindert. “Het is even vorstbestendig, even duurzaam ook”, zegt Henri De Krem, bouwcoach en onderzoeker aan de Hogeschool PXL.

100 procent gerecycled beton in wegenbouw

Volgens de onderzoeker mogen Vlaamse wegenbouwers vanaf 2011 al 20 procent van de grove steenfractie in beton voor wegenwerken vervangen door gerecycled bouw- en sloopafval. Het consortium ziet echter kansen om de steenfractie in wegenbeton voor 100 procent te vervangen door gerecycled betonpuin.

Om 100 procent hergebruik van betonpuin in wegen mogelijk te maken, zegt de onderwijsinstelling een vervolgonderzoek te doen. “We hebben met de hulp van de wegenbouwsector de goedkeuring gekregen voor een nieuw onderzoeksproject van twee jaar en daarin gaan we voort op de ingeslagen weg”, zegt De Krem.

Beter dan regulier beton

Volgens Harry Hofman, MVO-manager bij Strukton en voorzitter van de Green Deal Verduurzaming Betonketen, hebben eerdere onderzoeken bewezen dat hergebruikt beton zelfs beter dan regulier beton kan zijn door een snellere uitharding van het cement.

“Betongranulaat uit de sloop bevat veel vervuiling, zoals het bekistingsmateriaal” zegt de MVO-manager in de wekelijkse uitzending van DuurzaamBV Radio. “Om het betongranulaat te kunnen recyclen, moet de vervuiling worden verwijderd. De ontwikkelingen binnen de verduurzaming van beton zijn daardoor gericht op het vinden van oplossingen voor deze problemen.”

Bron: Hogeschool PXL, Engineeringnet.be | Foto: Cliff Johnson, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)