27-03-2016 09:16 | Door: Thijs ten Brinck

Adviesbureau Tauw behaalt een belangrijk deel van zijn omzet in het buitenland. Het netto resultaat van de bodem- en duurzaamheidsspecialist verdubbelde ruimschoots ten opzichte van een jaar eerder.

Tauw boekte in 2015 een omzet van € 102,4 mln. Net iets minder dan in 2014. Het netto resultaat lag met € 2,8 mln echter € 1,8 mln hoger dan het jaar er voor.

Water, bodem en duurzaamheid

Het milieuadviesbureau schrijft de winstgroei grotendeels toe aan projecten voor industriële klanten buiten Nederland. “30 procent van onze mensen werkt in het buitenland,” zegt William van Niekerk, bestuurslid van Tauw. “Zij dragen bij aan de helft van onze winst. En dat ontwikkelt zich steeds meer.”

Bodemsanering en klimaatadaptatie

Tauw trok van Niekerk in 2015 aan om de positie op de internationale markt te versterken. Waar Tauw in Nederland veel voor gemeenten en waterschappen werkt, is de milieuregelgeving niet in alle landen even sterk.

Vanuit zijn buitenlandse vestigingen richt Tauw zich daarom vooral op private klanten. “Die opereren op wereldwijd niveau. Met een reputatie die ze moeten bewaken”, zei Van Niekerk eerder tegen DuurzaamBV Radio.

Voor industriele concerns, maar ook voor supermarkten doet Tauw in binnen en buitenland studies naar bodemsaneringen. In Italië vroeg een klant Tauw bijvoorbeeld om mee te denken over een dure sanering van vervuilde bodem.

Tauw kwam met een oplossing die welliswaar meer tijd vergde, maar die over de gehele projectduur het energie- en materiaalverbruik sterk reduceerde. Van Niekerk: “We worden daar betaald voor de besparingen die we doorvoeren.”

Dit jaar verwacht Tauw de groei door te zetten. “We verwachten een groeiende vraag naar onze diensten”, zegt Annemieke Nijhof, CEO van Tauw Group. “Watermanagement, duurzaamheid en klimaatadaptatie blijven onderwerpen die om actie vragen.” 

Bron: Tauw | Foto: Eric de Redelijkheid, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven