29-03-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Omdat een toenemende bevolking in India het platteland verruilt voor de stad, wil de Indiase regering in vijf jaar tijd honderd smart cities realiseren. Nederlandse ondernemingen zien kansen om hieraan bij te dragen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD). De Indiase premier Narendra Modi maakt in 2014 bekend ruim € 13 mrd (1000 mrd Indiase roepies) beschikbaar te stellen om in vijf jaar tijd honderd smart cities te realiseren. Met deze stedelijke herontwikkeling wil de Indiase regering onder meer de infrastructuur in steden geschikt maken voor de groeiende populatie. 

Voor de totstandkoming van de slimme steden werken Amsterdamse kennisinstellingen nauw samen met de kennisinstellingen in India om oplossingen te ontwikkelen op het gebied van onder andere openbaar vervoer en fietsinfrastructuur. Volgens de gemeente Amsterdam is India met name geïnteresseerd in de kennis van de Nederlandse hoofdstad op het gebied van stadsplanning en fietsmobiliteit.

Smart city-concept concreet maken voor India

Onderdeel van smart cities in India

Naast de samenwerkingsverbanden met kennisinstellingen biedt India volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) veel kansen voor Nederlandse ondernemingen om de smart cities tot stand te brengen.

Een voorbeeld is het advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, dat een tien jaar durende overeenkomst met India heeft afgesloten om de zogeheten Nereda-waterzuiveringstechnologie toe te passen. Deze technologie maakt het mogelijk om afvalwater duurzaam te zuiveren met bacteriën.

Uitdaging

Daarnaast stelt het Nederlandse bedrijf Lightwell zichzelf als doel in de Indiase smart cities slimme infrastructuur aan te leggen. De Amsterdamse verlichtingsfabrikant startte eerder dit jaar met de productie van een intelligente lantaarnpaal met wifi, een oplaadpunt voor elektrische auto’s en cameratoezicht voor extra veiligheid.

Volgens RVO.nl is het een uitdaging om het smart city-concept van India verder concreet te maken. Naast duurzame mobiliteit, zegt de Indiase regering ook smart grids te willen aanleggen voor een duurzame energievoorziening. Daarnaast heeft zij als doel in de slimme steden energiezuinige gebouwen ontwikkelen.

Bron: Het Financieele Dagblad, RVO.nl, De Ondernemer | Foto: meg and rahul, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)