29-03-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

In Uden bouwt het Nederlandse bedrijf Q-vention een woning uit duurzaam piepschuim. Het materiaal bestaat uit polymelkzuur, dat uit gras wordt gewonnen.

Bij de realisatie van de woning in Uden gebruikt Q-vention EPS (piepschuim), een materiaal dat tot op heden wordt gemaakt van aardolie en veelal wordt gebruikt als isolatiemateriaal voor gebouwen. Het bedrijf zegt echter een milieuvriendelijke variant van EPS in te zetten om het huis in Uden te bouwen.

Voor de constructie maakt Q-vention gebruik van het zogeheten Biofoam-materiaal dat het bedrijf Synprodo produceert uit melkzuur dat uit gras wordt gewonnen. Volgens Synprodo is Biofoam het eerste schuim dat uit een biologisch basismateriaal is ontwikkeld, waardoor het materiaal oneindig kan worden hergebruikt.

Lego van piepschuim

Om het lichtgewichte Biofoam-product geschikt te maken voor de bouwsector, heeft Q-vention een kooiconstructie ontwikkeld waarbij het materiaal wordt ingezet als bouwskelet. De bouwblokken worden hiervoor op elkaar gestapeld en in elkaar geklikt.

“Het lijkt een beetje op lego”, zegt Ben Verstraten, oprichter van Q-vention. “Dat is eigenlijk het skelet van de woning. Daarna kan de buitenkant afgewerkt worden met materialen naar keuze. Steenstrips, hout of leem; alles is mogelijk.”

Door gebruik te maken van een warmtepomp wordt de woning duurzaam verwarmd. Daarnaast maakt het bio-schuim het mogelijk om het huis voldoende te isoleren, waardoor er minder behoefte is aan verwarming en elektriciteit.

Minder beton, minder kosten

Om de constructie stevig en aardbevingsbestendig te maken, maakt Q-vention gebruik van beton. Volgens Verstraten is Q-vention er in geslaagd om met het bouwconcept het gebruik van 600 kilo beton per vierkante meter te verminderen naar 60 kilo per vierkante meter. “Dit levert een kostenbesparing op van € 7.000 voor het gebruik van beton”, zegt Verstraten.

Voor € 300.000 bouwt het bedrijf een villa uit Biofoam in Uden. Verstraten: “Met de reguliere bouwmethoden zou de woning ongeveer vier ton gekost hebben.” Door gebruik te maken van het lichtgewichte materiaal, verwacht Q-vention de villa binnen acht tot negen weken op te leveren. Naast de villa in Uden bouwt het bedrijf piepschuim woningen in onder andere Tiel en Amsterdam.

Bron: Q-vention | Foto: Q-vention (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)