30-03-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

Een Amerikaanse start-up uit Sillicon Valley heeft een luchtreinigingssysteem ontwikkeld op bais van een kamerplant met ventilator. Via een smartphone-app geeft het systeem de luchtkwaliteit aan in gebouwen.  

De Clairy van de gelijknamige start-up bestaat uit een keramische plantenbak met ingebouwde ventilator, een plant en sensoren. Het luchtreinigingsapparaat is in elke ruimte van een gebouw of woning te installeren en maakt volgens de makers zo min mogelijk gebruik van elektriciteit om de binnenlucht te reinigen.

In tegenstelling tot bestaande luchtventilatiesystemen, gebruikt de Clairy geen filters. De ventilator zuigt het vuil uit de lucht en vervoert deze door naar de wortels van de plant, die de lucht op natuurlijke wijze ontdoen van vervuiling. Clairy stelt de lucht tot 93 procent te kunnen zuiveren, waardoor gebouwgebruikers kunnen profiteren van een gezond binnenklimaat.

NASA-technologie

Door gebruik te maken van de sensoren geeft het systeem via een smartphone-app de luchtkwaliteit in de ruimte aan. Zo kunnen gebruikers de Clairy naar wens aanpassen en kunnen zij waarschuwingen krijgen wanneer de lucht vervuild is. Daarnaast geeft de app inzicht in de oorzaak van luchtvervuiling en wat gebruikers kunnen doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Bij de ontwikkeling van de Clairy heeft de start-up zich laten inspireren door een onderzoek die de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) in 1980 heeft uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat sommige planten niet alleen via de bladeren maar ook via de wortels giftige stoffen uit de lucht onttrekken.

Voor de uitbreiding van de luchtreiniger heeft het bedrijf onlangs een Kickstarter-campagne opgezet. Hiermee wil Clairy $ 100.000 ophalen binnen dertig dagen.

Bekijk hieronder hoe de Clairy werkt:

Bron: Clairy, Designboom | Foto: Clairy (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)