30-03-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Gebiedsontwikkelaar BPD gaat in Den Haag een wijk verduurzamen door energiezuinige woningen te bouwen en collectieve tuinen aan te leggen.

Dat schrijft Architectenweb. Voor de realisatie van Proeftuin Erasmusveld, zoals de wijk gaat heten, heeft de Haagse gemeente een overeenkomst gesloten met BPD. De nieuwe wijk krijgt 350 energiezuinige woningen en openbare tuinen.

Het consortium zegt de bewoners te betrekken bij de ontwikkeling van de woonwijk. Zo zijn er plannen om deelauto’s beschikbaar te stellen en een energiecoöperatie voor bewoners te ontwikkelen. Hiermee zegt het consortium de stedelijke wijk in te richten als een proeftuin voor duurzame en gezonde manieren van wonen en leven.

Het plan voor Proeftuin Erasmusveld wordt uitgevoerd op de locatie van de voormalige volkstuincomplexen aan de rand van Den Haag. De herontwikkeling vindt plaats in de groene zone tussen Den Haag Zuid-West en Wateringse Veld.

Masterplan

Proeftuin Erasmusveld maakt deel uit van het masterplan Erasmusveld-Leywegzone dat de gemeente in 2008 presenteerde. In dit plan transformeert Den Haag onder andere vier volkstuincomplexen tot volkstuinparken.

Eerder werkte de BPD samen met VolkerWessels Vastgoed aan de bouw van energieneutrale woningen in Wateringen. Door gebruik te maken van prefab-elementen volgens het MorgenWonen-concept van VolkerWessels zijn de energiezuinige woningen binnen een dag op locatie te bouwen. 

Bron: Architectenweb, Gemeente Den Haag | Foto: Kathinka van Hemert, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)