31-03-2016 13:40 | Door: Fitria Jelyta

AEB Amsterdam heeft samen met het bedrijf Inashco een nieuwe bouwstof uit bodemas geproduceerd. Deze wordt gebruikt voor de bouw van een terras in Amsterdam.

Voor de productie van de duurzame bouwstof Urbanite, maakt grondstoffen- en energiebedrijf AEB Amsterdam gebruik van een gepatenteerde technologie om mineralen als zand en grind uit bodemassen te winnen. Deze technologie is ontwikkeld door TU Delft spin-off Inashco.

Volgens AEB Amsterdam maakt de technologie het mogelijk om metalen terug te winnen en overgebleven mineralen van afvalverbrandingsinstallaties te verwerken tot toepasbare bouwstof. Zo is de Urbanite geschikt om te gebruiken als grondstof voor de productie van trottoirtegels en trottoirbanden.

Circulaire bouw

Het consortium zegt met de Urbanite bij te dragen aan de circulaire economie. Zo heeft infrabedrijf Struyk Verwo trottoirtegels geproduceerd uit de bouwstof van bodemas. AEB Amsterdam en Inashco gaan de tegels vervolgens gebruiken voor de aanleg van ‘het Terras van Bodemas’ op de Amsterdamse FabCity.

Deze tijdelijke campus biedt plaats aan bedrijven en kennisinstellingen om innovaties op het gebied van de circulaire economie en de toekomstige stad tentoon te stellen. Naast de toepassing van de Urbanite, zijn verschillende innovaties als het kartonnen Wikkelhuis van bouwatelier Fiction Factory en de techniek voor de bouw van Nederlands eerste 3D-geprinte brug van de partij.

Alternatief voor zand

Eerder heeft het afval- en energiebedrijf HVC samen met Boskalis Environmental een installatie gebouwd die bodemas van een afvalenergiecentrale sneller kan verwerken tot toepasbare bouwstof. Hierbij worden de schadelijke stoffen tijdens het wassen van bodemas al uitgespoeld.

Dit maakt het mogelijk om de overgebleven bouwstof zonder isolerende voorzieningen of verdere bewerking toe te passen in bijvoorbeeld de wegenbouw als alternatief voor zand, maar ook in beton en asfalt. 

Bron: AEB Amsterdam | Foto: Hoofdafbeelding: AEB Amsterdam, In tekst-afbeelding: **AB**Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)