04-04-2016 13:58 | Door: Chris Thijssen

De gerenoveerde asfaltcentrale APM in Bergen op Zoom produceert verschillende asfaltmengsels, die bestaan uit hoge percentages hergebruikte materialen. De centrale produceert bovendien bij lagere temperaturen.

APM, eigendom van Bam, Dura Vermeer en de Zeeuwse Asfalt Onderneming, wil materialen uit oud asfalt, dat bestaat uit een mengsel van steen, zand, stof en bitumen, maximaal hergebruiken in nieuw asfalt. Daarbij onderscheidt de centrale asfalt voor onderlagen en voor deklagen.

Door de bestaande droogtrommel in de centrale te vervangen, kan APM 75 procent van onbewerkt oud asfalt hergebruiken in nieuwe onderlagen. Door materiaalstromen in de trommels op een andere manier te combineren, verwacht de centrale het percentage te kunnen verhogen tot boven de 85 procent.

Verhoging hergebruik

Vanwege de zware belasting worden aan deklagen hogere eisen gesteld op technisch gebied. Daarom is het percentage hergebruik in deklagen vooralsnog maximaal 30 procent. Volgens APM is dit percentage echter op te voeren tot 50 procent.

Dat zou mogelijk zijn door oud asfalt te scheiden in de oorspronkelijke grondstoffen. De techniek die hiervoor wordt gebruikt, komt voort uit het Europese demonstratieproject LE2AP van Bam.

CO2-reductie

Verder kan de centrale asfalt produceren bij lagere temperaturen. Hierdoor nemen de CO2-uitstoot en het energieverbruik met circa 30 procent af. Hiermee zegt APM een belangrijke bijdrage te leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Het bedrijf, dat jaarlijks 300.000 ton asfalt produceert, streeft er naar eigen zeggen naar zijn duurzame asfalt op grote schaal toe te gaan passen op provinciale, rijks- en gemeentewegen in Zuidwest-Nederland.

Bron: Bam | Foto: Bam (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)