06-04-2016 10:10 | Door: Fitria Jelyta

Verzekeringsmaatschappij ASR heeft zijn hoofdkantoor in Utrecht gerenoveerd. Met energiezuinige installaties is het 40 jaar oude pand 56 procent energiezuiniger.

Dat stelt Fiona van ’t Hullenaar, directeur business support bij ASR, in een uitzending van DuurzaamBV Radio. De verzekeraar had zich tot doel gesteld om vijftien verschillende locaties van het bedrijf naar een centrale locatie te brengen. Daaruit was de beslissing ontstaan om het pand te renoveren in plaats van een nieuw gebouw te realiseren.

“Aangezien ons pand in Utrecht 85.000 vierkante meter groot is, is er voldoende plek voor onze medewerkers”, zegt Van ’t Hullenaar. “Het renoveren van het pand bleek veel duurzamer, maar ook veel goedkoper te zijn dan nieuwbouw.”

Zwarte zonnepanelen

Het ASR-hoofdkantoor beschikt over een dubbele glazen gevel en 1.200 zwarte zonnepanelen op het dak. Volgens de ASR-directeur veroorzaken de zwarte panelen geen reflectie, waardoor de omgeving geen last heeft van weerkaatst zonlicht.

Daarnaast is het ASR-pand voorzien van een warmtekoudeopslagsysteem voor duurzame verwarming en koeling, voldoende daglicht, een warmteplafond en daken met sedumplanten die hemelwater gefaseerd afvoeren. Mede door de energiezuinige installaties is de energielabel van het kantoorpand van G naar A verschoven.

Biologische imkerij

Ook in het gebouwinterieur heeft de verzekeraar rekening gehouden met de toepassing van duurzaamheid. Zo is het kantoormeubilair lokaal geproduceerd en beschikt het pand over 44.000 vierkante meter aan 100 procent recyclebare vloerbedekking van Desso. Deze vloerbedekking dempt geluid en filtert fijnstof, waardoor medewerkers volgens de ASR-directeur een prettig binnenklimaat ervaren.

De tuinen rondom het kantoor zijn toegankelijk gemaakt voor bezoekers en omwonenden. Om bij te dragen aan de ecologische omgeving, heeft een oud-medewerker van de verzekeringsmaatschappij een biologische imkerij opgezet. Hiermee zegt ASR bijensterfte te willen voorkomen. 

Foto: ASR (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)