13-04-2016 18:09 | Door: Fitria Jelyta

Bamboespecialist Moso International wil het gebruik van bamboe in de bouwsector stimuleren. Zijn nieuwe hoofdkantoor in Zwaag laat zien wat de mogelijkheden zijn van het ecologische alternatief voor tropisch hardhout. 

Het nieuwe hoofdkantoor van Moso beschikt over werkruimtes en een magazijn van 4.350 vierkante meter, waarin bamboe is verwerkt in de vloeren, trappen, plafonds, deuren, kozijnen en meubels. Zonnepanelen en een gevelbekleding van bamboe moeten volgens de producent verder bijdragen aan de duurzaamheid van het gebouw.

Het pand bestaat verder uit vijf bamboestammen van 12 meter hoog die dwars door de verdiepingsvloeren heen zijn geplaatst. Daarnaast is het kantoor voorzien van een route die bezoekers inzicht moet geven in de totale levenscyclus van bamboe, van bos tot ruw materiaal.

Groei in bamboegebruik

De bamboeproducent verwacht dat het gebruik van bamboe in de bouwsector de komende jaren zal toenemen. “Al enkele jaren is er een toenemende interesse in ecologische alternatieven voor tropisch hardhout”, zegt Rene Zaal, CEO van Moso. “Hierdoor is de ontwikkeling van bamboetoepassingen in een stroomversnelling geraakt.”

Naast het gebruik van bamboe in gevelbekleding, verwacht Moso dat bamboe ook als volwaardig houtproduct wordt gebruikt voor interieurbouw.

CO2-negatief

Eerder heeft Moso International in samenwerking met het International Network for Bamboo and Rattan (Inbar) en de Technische Universiteit (TU) Delft een Life Cycle-Assesment (LCA)-studie gedaan naar industriële bamboeproducten zoals vloeren, panelen en balken. Hieruit is gebleken dat de plantsoort CO2-negatief is.

Het LCA-rapport is opgesteld volgens het productieproces van Moso. In het afgelopen jaar heeft de bamboespecialist de studie tijdens verschillende deelsessies op de klimaattop in Parijs gepresenteerd. Hiermee zegt Moso politici te wijzen op de mogelijkheden van bamboe als antwoord tegen ontbossing en klimaatverandering. 

Bron: Moso International | Foto: Moso International (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)