14-04-2016 09:33 | Door: Fitria Jelyta

Het bedrijf Fakro heeft een slim dakraam ontwikkeld dat draadloos wordt aangestuurd voor een prettig binnenklimaat. De toepassing in scholen moet de gezondheid en leerprestaties van leerlingen bevorderen.

Samen met de bedrijven Domotica Guru en BeNext heeft Fakro het slimme dakraam ontwikkeld. Het nieuwe dakraam moet volgens de bedrijven een integrale oplossing bieden voor het vraagstuk ‘binnenklimaat in scholen’, een initiatief dat binnen de installatiebranche werd opgestart.

De partijen hebben naar eigen zeggen 'de simpelste totaaloplossing' bedacht voor dit vraagstuk. Zo ontwikkelden ze een elektrisch dakraam dat met een draadloos systeem communiceert op basis van Z-Wave-domotica of Bluetooth. Het dakraam zet natuurlijke ventilatie in om CO2 af te voeren en gebruikt passieve nachtkoeling om de binnentemperatuur op peil te houden.

Volautomatische besturing

Het systeem beschikt over een gateway die op locatie wordt gemonteerd en is verbonden met alle apparatuur, schakelaars en sensoren in het schoolgebouw. Door deze Internet of Things (IoT)-toepassing kan de apparatuur actuele gegevens over CO2, temperatuur, weersomstandigheden en inbraakveiligheid vaststellen.

Vervolgens wordt de data opgeslagen en geanalyseerd om het dakraam volautomatisch te besturen, waardoor een klaslokaal wordt voorzien van bijvoorbeeld voldoende zuurstof. “Het is een snel toe te passen oplossing, zonder overlast voor de school, de bewoners en andere gebruikers”, zegt Maciej Cichocki, business development manager van Fakro Nederland.  

Frisse Scholen

Het slimme dakraam van Fakro draagt bij aan de totstandkoming van de Frisse Scholen. In dit programma van onder andere de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staan een laag energieverbruik in schoolgebouwen, maar ook de leer- en werkprestaties en de gezondheid van leerlingen en schoolpersoneel centraal.

Zo worden er in Rotterdam zeventig Frisse Scholen gebouwd en is in Venlo een schoolgebouw gerenoveerd tot Frisse School. Ook het onderwijsgebouw Wibauthuis van de Hogeschool van Amsterdam is volgens de richtlijnen van de Frisse Scholen gebouwd. 

Bron: Fakro | Foto: Fakro (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)