14-04-2016 18:25 | Door: Fitria Jelyta

Met de opening van het biobased demonstratiehuis op de Amsterdamse Innovation Expo laat een consortium van bouwbedrijven zien welke kansen biobased in de bouwsector met zich meebrengt.

Biobased bouwen brengt volgens Orga Bouw zowel ecologische als economische voordelen met zich mee. Samen met nog dertig andere ondernemers heeft het bouwbedrijf bijgedragen aan de totstandkoming van het biobased demonstratiehuis.

Volgens Orga Bouw kan het huis met prefab-onderdelen worden gebouwd. Dit leidt ertoe dat de biobased constructie sneller en goedkoper op de bouwlocatie in elkaar wordt gezet.

Eigentijds bouwen

Zo zijn de wanden van het huis afgewerkt met krijtverf, is het tapijt gemaakt van oude visnetten en wordt de elektriciteit ter plekke opgewekt uit levende planten dankzij het zogeheten Plant-e-systeem.

“We willen laten zien dat je met hout en andere natuurlijke materialen ook eigentijds kunt bouwen”, zegt Patrick Schreven van Orga Bouw. “Biobased woningen doen qua moderne architectuur niet onder voor woningen van baksteen, maar zijn wél een stuk duurzamer.”

Het biobased huis heeft een grootte van 30 tot 50 vierkante meter en is volgens de bedrijven geschikt voor studentenhuisvesting of als tijdelijke woning voor verzorgers van hulpbehoevende senioren. Afhankelijk van de gekozen materialen en de grootte is het huis vanaf € 65.000 te koop op Funda.

Duurzaamheidsambities

Volgens de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) past het biobased huis binnen de duurzaamheidsambities van de Nederlandse overheid. Door het duurzame huis op de Innovation Expo te demonstreren, hoopt RVO.nl de biobased bouwsector te stimuleren.

Na het evenement reist het demonstratiehuis ook af naar andere locaties in Nederland om te worden tentoongesteld aan geïnteresseerde partijen. 

Bekijk hieronder hoe het biobased huis tot stand is gekomen:

Bron: Rijksoverheid | Foto: Hoofdafbeelding: coniferconifer, Creative Commons, In tekst-afbeelding: RVO.nl (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)