15-04-2016 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Samen met crowdfundingplatform Zonnepanelendelen werkt de gemeente Rotterdam aan de optimale benutting van zonne-energie in de stad. Hiervoor stelt Rotterdam haar gemeentelijk vastgoed beschikbaar.

In deze samenwerking stelt de Rotterdamse gemeente haar maatschappelijk vastgoed, zoals gymzalen en scholen, beschikbaar om zonne-energie in de stad op te wekken. Met een crowdfundingactie maakt het platform Zonnepanelendelen het voor de inwoners van Rotterdam mogelijk om bij te dragen aan het initiatief en om zonne-energie optimaal te benutten.

"De komende jaren zoveel mogelijk stroom opwekken via zonnepanelen"

Zonnepanelenprestaties

Zo kunnen inwoners vanaf € 25 deelnemen aan de crowdfundingactie en wordt de opgewekte zonne-energie lokaal gebruikt. Deelnemers aan het project kunnen vervolgens online inzicht krijgen in de prestaties van de zonnepanelen. Ieder jaar ontvangen deelnemers de opbrengst van hun aandeel in het project met een looptijd van vijftien jaar.

“Ons doel is om de komende jaren zoveel mogelijk stroom voor de stad op te wekken via zonnepanelen”, zegt Wethouder Langenberg, in een persbericht. “Door dit soort projecten op onze gymzalen en scholen zorgen we ervoor dat alle Rotterdammers mee kunnen profiteren van zonne-energie.”

Rotterdam verwacht het eerste zonnedak te realiseren op de gymzaal de Aalreep 20, waar de gemeente zeventig zonnepanelen wil plaatsen.

Zon op Zorg

Eerder startte Zonnepanelendelen samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda en woningcorporatie Habion een crowdfundingactie om meer zonnepanelen op zorghuizen te plaatsen. Zo heeft het consortium 512 zonnepanelen geplaatst op het dak van woonzorgcentrum de Benring in de Gelderse plaats Voorst.

Volgens de initiatiefnemers zijn zorghuizen met zonnepanelen in Nederland nog vrij schaars, terwijl zorghuizen relatief veel energie gebruiken. 

Bron: Zonnepanelendelen, Gemeente Rotterdam | Foto: Zonnepanelendelen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)