20-04-2016 07:25 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuw open-source softwareplatform moet in de Verenigde Staten energie-efficiëntie beter meetbaar maken voor het daadwerkelijk besparen van energie en kosten.

Dat schrijft MIT Technology Review. De Open Energy Efficiency Meter (Open EE Meter) berekent besparingen in het daadwerkelijke energieverbruik van gebouwen en woningen real-time. Doel van het platform is om zowel gebouwgebruikers als energieleveranciers te helpen bij het besparen van energie en de kosten die daarmee gepaard gaan.

Het Amerikaanse particuliere nutsbedrijf Pacific Gas and Electric Company (PG&E) gaat het platform in een pilotproject testen. Volgens de ontwikkelaars moet dit leiden tot het zogeheten pay-for-performance-model, dat gebouwgebruikers enkel laat betalen voor wat ze daadwerkelijk aan energie gebruiken.

"Betalen voor wat je daadwerkelijk verbruikt"

Het geschatte energieverbruik

Het huidige model dat energiebesparingen in gebouwen berekent, is volgens Matt Golden, medeoprichter van Open EE Meter, te veel gericht op schattingen. “In andere markten word je ook alleen betaald voor wat je doet en niet voor wat je voorspelt”, zegt hij.

In tegenstelling tot de traditionele meetinstrumenten, verzamelt het Open EE Meter-platform actuele data vanuit de elektriciteitsmeter. Het systeem biedt daarnaast een transparante berekeningsmethode die inzicht geeft in verschillende installaties die in een gebouw energie verbruiken, zoals een koelkast.

Vraag en aanbod

De bestaande softwaretools die het energieverbruik berekenen, houden geen rekening met bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden die het energieverbruik laten stijgen of dalen. Hierdoor wordt het volgens Golden moeilijk om energiebesparingen als gevolg van betere isolatie of zuinige verlichting in kaart te brengen.

Uiteindelijk moet het Open EE Meter-platform volgens de ontwikkelaars de vraag naar en het aanbod van energie beter met elkaar afstemmen en energie-efficiëntie als uitgangspunt nemen. 

Bron: MIT Technology Review, Open EE Meter | Foto: brian donovan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)