21-04-2016 10:05 | Door: Fitria Jelyta

In Bergen op Zoom staat volgens Jan Dirk Sloos, manager operations bij Bam Wegen, de duurzaamste asfaltcentrale van Nederland.

In een uitzending van DuurzaamBV Radio legt de manager uit dat de asfaltcentrale een hogere hergebruikpercentage in asfaltmengsels weet te verwerken dan andere asfaltproducenten. Naast het hergebruik van onderdelen als stenen, zand en bitumen, kan de asfaltcentrale het asfalt bij lagere temperaturen produceren. Dit draagt bij aan de een CO2-vermindering van 30 procent, stelt Sloos.

8 miljoen ton asfalt

“In Nederland wordt er globaal 8 miljoen ton asfalt geproduceerd en 40 procent daarvan is materiaal dat al meerdere keren wordt gebruikt om nieuw asfalt mee te maken”, zegt hij. “Dat percentage gaan we in Bergen op Zoom aanzienlijk verhogen.”

Door de bestaande droogtrommel in de centrale te vervangen, kan APM 75 procent van onbewerkt oud asfalt hergebruiken in nieuwe onderlagen. De asfaltcentrale verwacht het percentage te kunnen verhogen tot boven de 85 procent door materiaalstromen in de trommels op een andere manier te combineren.

Asfalt 100 procent hergebruiken?

Volgens de manager bestaat asfalt uit onderdelen die in principe oneindig herbruikbaar zijn. Sloos: “Asfalt bestaat uit zand, stenen en het aardolielijmproduct bitumen. Wanneer je bitumen opwarmt, dan wordt het vloeibaar en als je het laat afkoelen dan ontstaat er een vast materiaal. Je kan dus tot het oneindige oud asfalt opwarmen en weer laten afkoelen om er nieuw asfalt mee te maken.”

Het 100 procent hergebruiken van asfalt is volgens de manager op dit moment nog niet mogelijk. Om de kwaliteit van het hergebruikte asfalt te waarborgen is er altijd nieuw materiaal nodig dat aan het asfaltmengsel moet worden toegevoegd. Zo kan een verjongingskuur het hergebruikpercentage van bitumen in zeer open asfalt beton (zoab) verhogen.

In het afgelopen jaar is Bam er echter in geslaagd om zoab te produceren dat voor 93 procent uit hergebruikte grondstoffen bestaat. Dit maakt het mogelijk om, naast de hoge hergebruikwaarde, een CO2-reductie van ruim 30 procent en een energiereductie van 40 procent te behalen. 

Foto: Dennis Hill, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)