21-04-2016 12:10 | Door: Fitria Jelyta

Heijmans gaat in Utrecht een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) bouwen. Met de Nereda-techniek van Royal HaskoningDHV verwijdert de installatie twee keer zoveel stikstof en fosfaat uit het water.

Het bouwconcern realiseert de RWZI in opdracht van hoogheemraadschap De Sticthse Rijnlanden. Hiervoor is een bedrag van € 120 mln beschikbaar gesteld. In het Design Build Maintain (DBM)-contract is Heijmans verantwoordelijk voor het ontwerpen, realiseren en tien jaar onderhouden van de RWZI. Naar verwachting wordt de installatie in 2019 opgeleverd.  

Biomassakorrels

De RWZI moet gebruikmaken van de zogeheten Nereda-technologie van Royal HaskoningDHV. Deze techniek maakt het mogelijk om water heel efficiënt te zuiveren met behulp van bepaalde bacteriën die biomassakorrels maken met goede bezinkingseigenschappen.

Dit leidt tot een snellere zuivering van water, waardoor de installatie minder ruimte en energie gebruikt dan bestaande waterzuiveringsinstallaties voor dezelfde capaciteit. De Nereda wordt al gebruikt in onder meer Nederland, Brazilië, Australië en Zuid-Afrika.

Volgens Heijmans moet de nieuwe RWZI 30 procent zuiniger zijn in het energieverbruik dan de huidige installatie. Het bouwconcern verwacht dat de RWZI tweemaal zoveel stikstof en fosfaat uit het water kan verwijderen door gebruik te maken van de Nereda.

Waardevolle grondstof

In een uitzending van DuurzaamBV Radio vertelde Roelof Kruize, directeur van Waternet, dat fosfaat het belangrijkste bestanddeel is voor het produceren van kunstmest. Zo haalt Waternet grondstoffen als fosfaat uit het water dat in RWZI’s terechtkomt. Volgens de directeur van Waternet is fosfaat een schaarse grondstof, die op dit moment nog wordt gewonnen in landen als Marokko en China.

“Zonder fosfaat is er geen voedselproductie en als we fosfaat in Nederland uit afvalwater halen, dan is het voor 30 procent goed voor onze kunstmestproductie”, zegt Kruize. Voor de productie van fosfaat uit afvalwater heeft Waternet een fabriek in gebruik genomen. 

Bron: Heijmans, Royal HaskoningDHV | Foto: Heijmans (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)