21-04-2016 19:07 | Door: Fitria Jelyta

Holland Water heeft samen met het bedrijf HG Ulfima een nieuw systeem ontwikkeld dat legionella effectief voorkomt en verwijdert met minder water en energie.

Het Limburgse bedrijf HG Ulfima ontwikkelt ultrafiltratiesystemen die de bacterie legionella in drinkwaterinstallaties preventief bestrijden met filters. In tegenstelling tot traditionele spoelsystemen, hoeft de drinkwaterinstallatie met het HG Ulfima-concept niet te worden gespoeld met heet water. Dit levert volgens het bedrijf een flinke besparing op water, energie en spoeluren.

In samenwerking met Holland Water, heeft HG Ulfima het ultrafiltratieconcept gecombineerd met het Bifipro koper- en zilverionisatiesysteem van Holland Water. Dit leverde het systeem Combipro op, dat legionella niet alleen voorkomt, maar ook effectief bestrijdt.

Tijdig waarschuwen bij legionellaproblemen.

Online monitoren

Zodra er problemen voorkomen met legionella, kan het Combipro-systeem koper- en zilverionisatie inzetten om de bacterie te verwijderen. Daarnaast is de Combipro volledig online te monitoren, waardoor gebruikers van het systeem tijdig worden gewaarschuwd wanneer legionellaproblemen ontstaan.

“Alleen al in Nederland hebben wij nu op meer dan 300 locaties de Bifipro geïnstalleerd, maar vanwege wettelijke technische eisen alleen op plaatsen waar al een structureel Legionellaprobleem was”, zegt Leo de Zeeuw, managing director van Holland Water, in een persbericht. “Met dit nieuwe systeem kunnen we problemen met legionella voorkomen.”

Geen kans om gevaarlijk te worden

Het Bifipro-systeem werkt met nauwkeurige minimale hoeveelheden zilver- en koperionen. Deze ionen pakken in koeltorens en drinkwatersystemen de biofilm aan. Dat is de voedingsbodem waarop bacteriën zich ontwikkelen.

“De voedingsbodem wordt weggehaald en bacteriën, zoals legionella, krijgen geen kans om gevaarlijk te worden”, zegt Peter van de Linde, directeur van Holland Water, in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

Eerder maakte Holland Water bekend een overeenkomst te hebben gesloten met het bedrijf Padyab Tadjhiz Co om de duurzame behandeling van drinkwater in Iran te installeren. Hiermee zegt het Iraanse concern bij te dragen aan legionellabestrijding, energiebesparing en schoon drinkwater. 

Bron: Holland Water | Foto: Kelli Hastings, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)